Léto a dlouhé teplé večery úplně svádí k tomu si občas nějaký ten alkoholický drink nevychutnat. Ať už jako odměnu po pracovním dni nebo na bujarém večírku. Kdo by pak neznal oblíbené Mojito, původně kubánský drink, který si před lety oblíbilo celé Česko. Bohužel jsou ale tristní rozdíly v kvalitě surovin a hlavně ve způsobech přípravy tohoto drinku. Přitom, tak jako s většinou tradičních drinků, správný je pouze jeden. A historii má zajímavou, traduje se dokonce, že předchůdce tohoto drinku – spojení cukrové třtiny, limetové šťávy a máty, zachránil nejednoho námořníka před kurdějemi a dodával jim energii při dlouhých plavbách. To už dnes sice nepotřebujeme, ale věřte, že vychutnat si to správně udělané Mojito si zasloužíme.
V Čechách jsem se setkala s nejrůznějšími paskvily, které bary a restaurace vydávají za Mojito. Nerozpuštěný bílý cukr, místo máty sirup, místo limety citron, okurka (!), nekvalitní rum nebo přílišné ředění sodovkou..to jsou nejčastější prohřešky, kterých se barmani dopouští. Pak jsou tu samozřejmě různé ovocné mutace nápoje nebo jeho nealkoholické varianty. Zůstaňme ale u toho klasického, jediného správného, drinku Mojito s limetou a dobrým rumem. Takže, jak má vypadat?
- Správný rum musí být kvalitní. Pokud máte rádi Mojito a dáváte si ho často, vyplatí se naučit se ho míchat doma, a koupit si na léto láhev nebo dvě opravdu kvalitního bílého rumu (např. značky Angostura, Botran, Veritas)
- Cukr musí být třtinový. Ne klasický bílý, ani ne tmavý pouze \”přibarvený\” karamelem.
- Šťáva z čerstvých limet nejde nahradit citronem. Nikdy.
- Máta musí být čerstvá a nesmí se s ní šetřit. 3 lístečky, které leckde v Mojitu podávají, opravdu nestačí.
- Led, perlivá voda. Tady se snad nedá zkazit nic.
Recept na Mojito jsem si půjčila z odborného časopisu Warehouse #1. A tady je:
- 60 ml rumu
- 2 lžíčky třtinového cukru
- 25 ml limetové šťávy
- 6 snítek máty
- perlivá voda na dolití
- případně na dochucení bylinné kapky (Angostura aromatic bitter)
Prvním krokem je vždy podrcení cukru spolu se šťávou z limet a s mátou. Pak se dolije troška sody a sklenice se po okraj naplní ledem. Na závěr se přidá odměřený rum, dolije se sodovka a drink se ozdobí mátou a limetou. Na zdraví!