Mrkvový perník. Neodolatelný dezert pro pestré jarní dny

Vytisknout recept
Perník je taková česká klasika. Snad každá hospodyňka má svůj osvědčený a vyladěný recept, kterým rozmazluje a hýčká své nejbližší.
Přiznávám, že ráda experimentuji a zkouším nové chutě a vůně. A tak každý můj pečený kousek má vždy jinou chuť a je doplněn kouskem přírody. Pro zdravější a bezlepkovou verzi zaměňte bílou mouku za hladkou pohankovou. A kakaový prášek za Karob. Díky své nasládlé chuti a výrazné hnědé barvě bude výsledný moučník mnohem tmavší a lahodnější.
Co budete potřebovat?
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky (pohankové). Ověřenou a mnohokrát vyzkoušenou mám Babiččinu volbu na dortová těsta.
  • 1 hrnek najemno nastrouhané čerstvé mrkve
  • 2 ČL kypřícího bezfosfátového prášku do perníku
  • 1 vajíčko
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu
  • 200 ml mléka (obyčejného nebo rostlinného)
  • 6 PL kokosového oleje
  • 2 PL kakaového prášku nebo Karobu
  • špetku soli
Předehřejte si troubu na 180 °C.
Do mísy prosejte mouku. Přidejte kypřící a kakaový prášek se solí a dobře promíchejte. Postupně přidávejte ostatní ingredience. Nejprve nastrouhanou mrkev, vajíčko, cukr a kůru. Promíchejte a zalijte (teplým) mlékem. Nakonec vmíchejte olej. Spojte do hladké konzistence bez hrudek.
Kulatou formu o průměru 23 cm (nebo menší pekáček) vyložte pečícím papírem a perníkovou směs do ní přelijte. Uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte cca 45 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud ji vyáhnete z těsta čistou a suchou, máte pečeno.
Nechte vychladit.
Povrch můžete polít polevou.
Můj tip:
  • 4 PL kokosového oleje
  • 1 PL kakaového prášku (Karobu)
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 ČL vařící vody.
Kokosový olej, sirup a kakaový prášek smíchejte v misce. Do vzniklé směsi kápněte vařící vodu. Olej se na krátkou dobu oddělí. Dobře vyšlehejte do hladké a lesklé polevy. Natřete na moučník, zasypte kokosovými lupínky a servírujte.
Dobrou chuť.
 
 
1 a 1/2hrnek - Hladká mouka (Babiččina volba na dortová těsta)
1hrnek - Strouhaná čerstvá mrkev
2lžička - Kypřící prášek do perníku (bezfosfátový)
1ks - Vajíčko
1/2hrnek - Třtinový cukr
1ks - Strouhaná citronová kůra
200ml - Mléko (obyčejné nebo rostlinné)
6lžíce - Kokosový olej
2lžíce - Kakaový prášek (nebo Karob)
1špetka - Sůl
příprava - 15
vaření - 45
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account