Polévka ze zeleného chřestu pro váš jarní a zdravý jídelníček

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 30 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 500 g Zelený chřest
  • 1 l Zeleninový vývar
  • 2 ks Cibule
  • 3 lžíce Olej
  • 1 a 1/2 lžíce Sůl
  • 1 špetka Pepř
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 lžíce Třtinový cukr
  • 1/2 ks Limetková šťáva
  • 100 ml Smetana
  • 1 lžíce Solamyl

Instrukce

  • Připravte si jarní, lahodnou a zdravou krémovou polévku. Překvapí vás jemnou chutí a svěží vůní. Je rychlá, hodnotná a příjemně vás naladí do pocitu blaženosti.
    Věděly jste, že zelený chřest má nízkou energetickou, ale vysokou výživovou hodnotu? Skvělá informace pro ty, které se rozhodují začít s jarní očistou a hubnutím do plavek. Obsahuje vitamín C a E. Dále pak kyselinu listovou, draslík a tolik potřebné antioxidanty. K dobru si může tato zelenina připsat i to, že v těle pomáhá produkovat a udržet kolagen a regulovat krevní tlak.
    Co budete na přípravu jemného krému potřebovat?
    500 g zeleného chřestu (svazek)1 l zeleninového vývaru2 středně velké cibule3 PL (olivového) oleje1 a 1/2 PL solišpetku mletého bílého pepřešpetku muškátového oříšku1 PL třtinového cukrušťávu z 1/2 limetky100 ml smetany (já používám sójovou. Lze dát i obyčejnou)1 PL kukuřičného škrobu
    Chřest dobře omyjte, odřízněte spodní dřevnaté části, které vyhoďte. Uřízněte i horní paličky, které si uvaříte zvlášť na ozdobení.
    Stvoly chřestu přeřežte na menší špalíčky a vložte do studené vody. Přiveďte k varu. Povařte 10 minut. Slijte a propláchněte studenou vodou, aby si chřest zachoval svou svěží zelenou barvu. Vodu nevylévejte. Můžete ji použít jako vývar anebo si ji schovejte po vychlazení do ledničky. Je vynikajícím tonikem pro vaši pleť.
    V kastrolu si rozehřejte olej a na něm orestujte cibuli. Přidejte vařené chřestové špalíčky, krátce prohoďte a zalijte zeleninovým vývarem. Povařte 10 minut. 
    Chřestové hlavičky povařte v menším množství vody asi 7 minut. Sceďte a uložte do studené vody. Neztratí svou přitažlivě zelenou barvičku.
    Tyčovým ponorným mixérem zeleninu rozmixujte do hladké konzistence a dochuťte zbylými ingrediencemi (solí, cukrem, pepřem, muškátovým oříškem a limetkovou šťávou). Ve smetaně rozmíchejte kukuřičný škrob a vlijte do polévky. Nechte krátce provařit. Smetana se škrobem propůjčí celému pokrmu lahodnou a krémovou texturu.
    Polévku nalijte na talíř a ozdobte vařenými hlavičkami. Povrch můžete ještě zasypat čerstvými výhonky řeřichy.
    Dobrou chuť.
     
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account