Vánoce již takřka klepou na dveře, proto je nejvyšší čas napéct cukroví, pokud jste s tím již nezačali. Chcete-li letos péct vědoměji a i tradičním receptům dodat trochu jiný rozměr, pak vyzkoušejte běžnou mouku vyměnit za tu v bio kvalitě. Důvod? Je vyráběna s respektem k přírodě a řemeslu, navíc její přirozená chuť pozvedne cukroví na zcela jinou úroveň a také má více živin. Pro ty, kdo hledají inspiraci, zde máme recepty plné bio surovin, vůně a tradice od Žanety Kleinové (@sladkavanilka).
Pistáciový krém:
100 g bio másla (pokojová teplota)
70 g jemně mletých pistácií
2 lžíce Salka nebo dle chuti
špetka soli
Na dokončení:
160 g bílé čokolády
1 lžička kokosového oleje (volitelné)
hrst nasekaných pistácií na posypání
Postup
Do mísy nasypte mouku, moučkový cukr, mleté ořechy a sůl. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a žloutek. Prsty nebo robotem zpracujte na drobenku a poté rychle vypracujte hladké těsto — jen tolik, aby se spojilo. Zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30–60 minut chladit. Z odleželého těsta odebírejte malé kousky a vtlačte je do formiček na ořechy. Připravené formičky naskládejte na plech. Troubu předehřejte na 170 °C. Ořechy pečte 10–12 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout okraje. Nechte krátce vychladnout a opatrně vyklepněte z formiček.
Máslo vyšlehejte do pěny. Přidejte najemno mleté pistácie, špetku soli a dvě lžíce Salka. Vyšlehejte do hladkého, jemného krému. Na jednu skořápku naneste trochu krému a přiklopte druhou. Lehce přimáčkněte, aby se spojily.
Bílou čokoládu rozpusťte (s kokosovým olejem pro hladší strukturu). Každý slepený ořech z poloviny namočte do čokolády a ihned posypte pistáciemi. Nechte zatuhnout na chladném místě. Skladování Ořechy skladujte v uzavřené dóze. Po dvou dnech krásně zvláční a chutnají ještě lépe.
Na perníčkové koule:
upečený perníkový plát
2 lžíce bio povidel
2–3 lžíce rumu (podle chuti)
Rumová poleva:
práškový cukr
trocha horké vody
rum
Ozdoba:
malé marcipánové perníčky
Postup
Smíchejte žitnou mouku s rozehřátým medem. Přidejte cukr, koření a prášek do pečiva. Dál vejce, med, rozpuštěné máslo, citron a mléko. Vypracujte hladké těsto, rozválejte na plát a upečte při 170 °C dozlatova. Nevadí, když budete péct o trochu déle. Nechte zcela vychladnout, perník musí být suchý, aby šel dobře strouhat. Vychladlý perník nastrouhejte. Vmíchejte povidla a rum, jen tolik, aby vznikla vláčná hmota, která drží tvar. Pokud je příliš suchá, přidejte kapku rumu. Pokud příliš měkká, přistrouhejte trochu perníku. Z hmoty udělejte malé vánoční koule. Dejte je na pár minut vychladit, aby se zpevnily. Z práškového cukru, trochy horké vody a rumu pak připravte hustou polevu. Kuličky v ní namočte a nechte zaschnout. Vytvoří jemnou, lesklou glazuru. Každou kuličku nakonec ozdobte marcipánovým perníčkem, kterého nalepíte ještě na nezaschnutou polevu.
Chcete vícero druhů cukroví a stále hledáte inspiraci? Vyzkoušejte také Vanilkové hůlky.
Proč BIO?
Obiloviny z ekologického zemědělství nerostou jen bez chemie. Pěstují se s respektem k půdě, krajině a lidem, kteří je pěstují. Mají přirozenou chuť, která není zakrytá umělými hnojivy nebo rychlením. Tradiční bio obiloviny své místo. Možná nejsou nové – ale rozhodně stojí za to je znovuobjevit.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Zdroj: SZIF, myjsmebio.cz
Foto: Žaneta Kleinová / SZIF (se souhlasem)












