Halloween se blíží, tak se na něj pojďme trochu připravit. Někteří tento svátek nemusí, jiní se na něj každoročně těší, přesto alespoň po kulinářské stránce jej oslavit můžeme. Připravte lahůdky, které rozproudí krev i chuťové buňky, a nápoje měnící se zázračně před očima. Stačí málo a obyčejné suroviny se promění v čarovné či strašidelné dobroty, které okouzlí vaše smysly. Nadšení budou hosté vašeho tajemného večírku i děti, jež si Halloween užívají asi nejvíc.
Dostatečně strašidelnou výzdobu začínající u vyřezané dýně již zřejmě máte připravenu. Možná i kostýmy na halloweenskou party. Stejně důležitá je ale děsivá tabule, která každého dostane již po vizuální stránce, což teprve po té chuťové. Někdy na halloweenské recepty stačí velmi málo, třeba šikovně nakrojené listové těsto, do něhož zabalíte párek, vytvoříte očička z majonézy a kečupu a ejhle, mumie je na světě.
Strašidelné papriky
Ingredience
Velké papriky
mleté maso
rajčatová omáčka
rýžové nudle
koření dle chuti
Postup
Paprikám seřízneme vrchní část podobně, jako bychom chtěli kuchat dýni. Odstraníme zrníčka a vyřežeme „obličej“.
Mleté maso si ochutíme dle preferencí, přidáme předem uvařené rýžové či jiné nudle a napěchujeme do paprik. Dáme zapéct do trouby a před servírováním nalijeme dospodu „krvavou“ rajčatovou omáčku.
Nechcete-li zapékat, lze vytvořit i variantu studenou, kdy jako náplň použijeme nudle smíchané s tuňákem.
Halloweenské cupcakes
Ingredience
Dýňový základ
250 g dýně
2 vejce
100 g třtinového cukru
130 ml oleje
250 g hladké mouky
½ prášku do pečiva
1-2 lžičky perníkového koření (skořice, badyán, hřebíček), lze přidat i kardamon či zázvor
Kdo má rád, může přidat i najemno nasekané vlašské ořechy
Krém
200 g mascrpone
moučkový cukr dle chuti
400 ml smetany ke šlehání
potravinářské barvivo dle preferencí (nemusí být)
Lze dát i méně smetany a přidat zakysanou smetanu (víceprocentní)
Dozdobení
Sušenky Oreo či jiné tmavé
Lentilky
Postup
Z dýně si připravíme pyré, které smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme těsto. Těstem plníme košíčky na muffiny přibližně 1 cm pod okraj. Pečeme 25 minut na 170-180 °C (záleží vždy na troubě).
Z mascarpone a dalších ingrediencí vyšleháme hutný krém, kterým naplníme cukrářský sáček a zdobíme upečený základ.
Kulatou sušenku rozpůlíme a zapíchneme do krému, lentilky použijeme na oči.
Zdroj: Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock
tento svátek jde zcela mimo mě… Když dýni, tak na polévku nebo na džem a kompot…, ale škoda jí vydlabat a vyhodit….
Krasne, skoda, ze nejsou do receptu vkladat.
Překrásné recepty. Mohu přidat jeden od předků. Z těsta na jídáše vytvoříme kosti a pečeme dozlatova.