86

Grilování k létu zkrátka patří, mnozí se své letní kuchyně nevzdávají ani v horším počasí. Není divu, grilovat můžete takřka kdekoliv, samozřejmě v závislosti na typu grilu, a především se vždy sejde rodina či parta dobrých přátel. Jídla připravená tímto způsobem jsou poměrně lehká a dokonalou pochoutku vytvoříte z masa, ryb, sýra, zeleniny a dokonce i ovoce. Nebojte se experimentovat, vyzkoušejte třeba recepty našich čtenářek.

Foto: Shutterstock

Recept připravila Dagmar Kostenková.

Grilované kuře s karibskou krustou

Ingredience:

4 kuřecí stehna nebo 8 kuřecích dílků

1 šalotka

1 stroužek česneku

1 chilli paprička bez jadérek

4 lžíce sojové omáčky

3 lžíce oleje

2 lžíce limetkové šťávy

1 lžíce octa

1 lžíce hnědého cukru

1 lžička mletého nového koření

0,5 lžičky sušeného tymiánu

0,5 lžičky mleté skořice

0,5 lžičky mletého muškátového oříšku

Instrukce:

Kuře očistíme, osušíme a rozdělíme v kloubu na poloviny. Připravené díly pak několikrát nařízneme. Všechny zbylé suroviny na marinádu rozmixujeme v mixéru na pastu, ve které obalíme díly kuřete. Zakryjeme a necháme odležet v chladu asi 2 hodiny.

Po odležení z kuřete setřeme přebytečnou marinádu a grilujeme nejprve na rozpáleném grilu z obou stran. Grilujeme jen krátce a na přímém žáru, abychom získali otisk mřížky. Poté maso přesuneme nad nepřímý mírný žár a dopečeme do úplného propečení asi 25 až 30 minut pod poklopem.

Foto: se souhlasem Petry Horníkové

Recept připravila Petra Horníková.

Losos grilovaný na cedrové prkénku

Ingredience:

1-1,5 kg filetů z lososa

sůl

pepř

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce medu či agávového sirupu

1 lžíce citronové šťávy

čerstvé bylinky

plátky citronu

Instrukce:

Rozpálíme v grilu dřevěné uhlí a rovnoměrně je rozprostřeme. Lososa omyjeme a zbavíme pinzetou velkých kostí, osolíme. Z oleje, hořčice, medu a citronové šťávy vyrobíme marinádu (stačí lehce prošlehat). Vyndáme namočené prkénko, položíme na něj celý filet a ostrým nožem naporcujeme. Potřeme důkladně marinádou, aby se dostala i do vzniklých zářezů. Celé prkénko položíme na grilovací rošt, přiklopíme víko a necháme grilovat cca 25 minut.

Nic neotáčejte a nelekejte se většího množství kouře, který se hrne z grilu. To je ten efekt namočeného prkénka, který vám rybu současně s grilováním i krásně vyudí.

Foto: se souhlasem Věry Kyselové

Recept připravila Věra Kyselová.

Grilované cuketo-mozzarellové jednohubky

Ingredience:

1 menší cuketa

1 mozzarella

2-3  menší rajčátka

olivový olej

2-3 stroužky česneku

bazalka

sůl

Instrukce:

Cuketu nakrájíme na plátky, nemusíme nechat vypotit, z obou stran ogrilujeme. Klademe plátek cukety, mozzarelly, rajčete a přiklopíme opět plátkem grilované cukety. Můžeme přichytit párátkem, ale nemusíme, můžeme dělat i kolik vrstev. Hotovou “jednohubku” zakápneme olivovým olejem smíchaným s česnekem a troškou soli a můžeme přidat nadrobno nasekanou bazalku.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Petry Horníkové a Věry Kyselové.

Tagy:
2 Komentářů
  1. EsterNováková 2 dny ago

    Když takhle jedeme k naším přátelům grilovat na chatu, tak už si občas pronajmeme na https://www.pujcovnadodavekbrno.net/ půjčovna dodávek i nějaké obytné auto a projedeme republiku. Nechceme totiž trávit tolik času na cestách, a tak si půjčujeme dodávku, se kterou se dostaneme všude a spíme rovnou v autech.

Napište komentář

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account