Fermentace, fascinující proces, který jsme si více přiblížili v jednom z předchozích článků. Ovšem víte, jak a proč kvašení využít při výrobě nápojů? Domácí kvašené nápoje se nejčastěji vyrábějí z ovocných šťáv, bylinných nálevů, zeleného a černého čaje či namočených zrn. Ty se nechají určitou dobu kvasit, čímž se stávají skvělým zdrojem prospěšných bakterií a kvasinek, jež blahodárně působí na náš trávicí trakt. A jak známo, ve střevech se ukrývá klíč k naší imunitě.
Fermentované nápoje mají dlouhou historii a jsou oblíbené po celém světě díky své unikátní chuti, vůni a také zdravotním benefitům. Správné kvašení vždy podporují sladidla jako cukr, med nebo ovocná šťáva, která jsou potravou pro prospěšné mikroorganismy zodpovědné za kvašení. Ty se trochu odlišují podle druhu nápoje a čím rozmanitějších bakterie se vyskytují ve startovací kultuře, tím mikrobiologicky bohatší nápoj získáme.
Fermentované nápoje mnoha podob
Mezi asi nejznámější fementované nápoje patří kombucha. Jedná se o čaj, který vzniká fermentací sladu, čaje a cukru za pomoci symbiotické kultury bakterií a kvasinek (SCOBY). Na konci procesu získáme nápoj s mírně nakyslou chutí. Velmi podobně můžeme získat fermentované ovocné nápoje, kdy zdravé a očištěné ovoce smícháme s cukrem, případně bylinkami a zalijeme zchladlou převařenou vodou. Pak už jen necháme několik dní kvasit. Zcela jistě budete velmi dobře znát i další z kvašených nápojů, kefír. Tento mléčný nápoj vzniká fermentací mléka pomocí kefírových zrn (tibetská houba) a je velmi bohatý na probiotika, vitamíny a minerály. Jinými slovy, balzám pro náš zažívací systém. Velmi prospěšné jsou rovněž šťávy z kysaného zelí a kimchi, takže je nevyléváme, ale po konzumaci fermentovaných dobrot vypijeme.
O kouzlu fermentace by se dalo jistě psát dlouze, ale pojďme si raději prozradit jak fermentovat a vyrobit si lahodný a zdravý nápoj.
Zázvorová kombucha
2 l vody
1 ks mateční kombuchy (zakoupíte zpravidla v prodejnách zdravé výživy)
8g černého sypaného čaje (nebo 4 sáčky)
150 g cukru
1 dcl kombuchového nálevu (tedy nálev, v němž si donesete mateční kombuchu domů)
Zázvorový sirup
1 šálek vody
30 g čerstvého zázvoru nakrájeného nadrobno
½ šálu mede
Nejprve si připravíme kombuchový čaj, kdy svaříme vodu, černý čaj a cukr. Po vychladnutí nalijeme do 3l zavařovací sklenice a vložíme do čaje omytou kombuchu, vlijeme také trochu kombuchového nálevu. Sklenici zakryjeme plátýnkem, ovážeme a necháme 6-10 dní pracovat.
Část nápoje z počátečního kvašení (kombuchový čaj) si následně odlijeme a vrhneme se na sekundární kvašení. Pro tyto účely si do základního čaje přidáme zázvorový sirup. Ten získáme tak, že čerstvý zázvor povaříme ve vodě a vmícháme med dokud se nerozpustí. Jakmile sirup vychladne na pokojovou teplotu, přecedíme ho a nalijeme do části kombuchového čaje. Nechápe opět cca 3 dny kvasit.
Zdroj: Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock
Prima, díky moc, kombuchu jsem si kdysi taky sama vyráběla a moc mi chutnala. Musím si sehnat ten základn na ni.
Miluji kefír.
Vyráběla jsem si pomocí fermentace kombuchu i kefír. Lahodné nápoje.