Naše pracovní sobota s neteřinkou.

Kaštany jsou jedlý plod stromu kaštanovníku (Castanea). V mnoha částech světa se kaštany používají k přípravě různých výrobků a pokrmů. Zde jsou některé způsoby, jak lze kaštany využít:

  1. Pečené kaštany: Pečené kaštany jsou oblíbeným podzimním pohoštěním. Plody se pečou v troubě nebo na otevřeném ohni a konzumují se po odloupnutí tvrdé skořápky.
  2. Kaštanová polévka: Z kaštanů lze připravit lahodnou polévku. Plody se oloupou, vaří a mixují na hladkou konzistenci. Může se přidat také zelenina, jako jsou cibule, mrkev nebo pór, pro vylepšení chuti.
  3. Kaštanová mouka: Mleté kaštany se používají k výrobě kaštanové mouky. Tato mouka je bezlepková a má charakteristickou sladkou chuť. Je vhodná pro pečení a vaření, a používá se například při přípravě dezertů, těstovin, nebo omáček.
  4. Kaštanový krém: Z kaštanové mouky a dalších ingrediencí se připravuje kaštanový krém, který lze použít jako náplň do dezertů, koláčů nebo na toast.
  5. Kaštanový med: V některých zemích se také vyrábí kaštanový med. Je to hustý sladký sirup vyrobený z vařených kaštanů a cukru.
  6. Kaštanové nápoje: V Itálii se často připravuje kaštanový nápoj z vařených kaštanů, cukru a vody. Tento nápoj může být teplý nebo studený.
  7. Kaštanové pyré: Vařené kaštany se mohou rozmixovat na pyré, které se dá použít jako příloha ke masu, rybám nebo zelenině.
  8. Kaštanové bonbóny a cukrovinky: Kaštanové pyré nebo mleté kaštany se mohou také použít k výrobě bonbónů, cukrovinek nebo dezertů.
  9. Kaštanové pivo a likéry: V některých regionech se vyrábějí alkoholické nápoje, jako je kaštanové pivo nebo likéry, které mají výraznou kaštanovou chuť.
  10. Kaštanové dekorace: Kaštany se často používají také jako dekorační prvek při výrobě různých dekorací, například na vánoční stromky.

Je třeba mít na paměti, že při konzumaci kaštanů je důležité zajistit, že jsou správně připraveny, aby byly bezpečné k jídlu, protože syrové kaštany mohou obsahovat látky, které jsou pro člověka nepoživatelné. Vaření nebo pečení pomáhá odstranit tyto látky a zlepšit chuť kaštanů.

 

Zdroj: Wikipedia Commons

Autor a foto: Nela Vávrová

Tagy:
4 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 10 měsíců ago

    Jedlé kaštany jsem kdysi ochutnala, chutnaly mi, ale u nás je neseženu, v období podzimu a Vánoc do Prahy nejezdíme, tam vím, že bývají. A u nás “na vsi” je nemají. Kromě těch horkých pečených jsem z nich nikdy nic dalšího neochutnala…

  2. Aneta Kollerová Mašková 10 měsíců ago

    Každý rok si o vánočncích trzích říkám, že už konečně, konečně ochutnám jedlé kaštany. A… ještě nic. 😀 Vůbec jsem netušila, že mají kaštany tolik využití… Děkuji za osvěžující info. 😀

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account