Ghí je východními kulturami už tisíce let doporučováno jako nejlepší produkt pro zdravý životní styl i léčbu. V kuchyni je vhodné pro přípravu jídel vařených, pečených i smažených, a je vyhovující také pro ty, kteří mají potíže s intolerancí mléčné bílkoviny.
Název ghí pochází z indické medicíny, která považuje přepuštěné máslo za elixír zdraví pro posílení organismu, podporu mozkové činnosti a prodloužení života. Dvě lžičky ghí denně a trávení, pleť i mysl bude ve skvělé kondici, v ájurvédě je ghí lék, úspěšně používaný od pradávna do současnosti.
Vyrábí se z másla – je to v podstatě přepuštěné máslo – ale jeho výživová hodnota je nesrovnatelná. V gastronomii je ceněné nejen indickou kuchyní, ale i nejlepšími francouzskými kuchaři pro vynikající chuť, skvělou vůni a vysoký bod zakouření. Při zahřátí se totiž nepřepaluje až do teploty téměř 250 °C, nevznikají těžké látky, neztrácí se nejen chuť a vůně, ale ani vitamíny. Kromě toho vám ghí dodá kvalitní energii.
Používá se všude tam, kde byste použili ostatní tuky, je výborně stravitelné a v ledničce vydrží otevřené i několik měsíců. Dá se uchovávat i mimo ledničku, skvěle se pak roztírá. Na toustu chutná neodolatelně a zelenina připravená na ghí je skutečně lahodná. A protože výrobou se v ghí odpařila vlhkost, nekazí se tak rychle jako běžné máslo, svou originální chuť a výživovou i energetickou hodnotu si udrží velmi dlouho.
Ghí obsahuje více tělu prospěšných látek než kterýkoli rostlinný olej, např. vitamíny A, E, D, minerály draslík, hořčík a vápník, a také antioxidanty. V ájurvédské léčbě se používá s velkým úspěchem na kožní nebo trávicí potíže, na masáže pro zlepšení pohyblivosti a také v kosmetice. Nejčastější využití je samozřejmě v kuchyni, kde možná oceníte jeho vlastnosti nejvíce.
Používejte ghí všude, kde chcete chutnat a cítit pravou chuť a vůni másla. A kromě kulinářského zážitku dodáte svému tělu i mysli vše potřebné pro zdraví vašich buněk.
Ghí si také můžete vyrobit sami doma, po odpaření vody a odstranění mléčné bílkoviny získáte o něco menší objem, než kolik použijete másla na jeho výrobu.
Návod na přípravu ghí
Dvě kostky másla vložíme do pánve se silným dnem a pomalu zahříváme na mírném ohni, dokud se nerozpustí a nezačne pěnit. Zlehka mícháme a dáváme pozor, abychom máslo nepřipálili.
Zmírníme plamen na minimum a pokračujeme v odpařování vody, pánev proto nezakrýváme pokličkou. Opatrně sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Na dně pánve se postupně začnou usazovat mléčné kousky, lžící odstraňujeme ale jen ty, které vyplavou na povrch.
Když se asi po 15 minutách máslo rozvoní a bude mít zlatavou barvu, jsme téměř u konce celého procesu. A až na dně začnou kousky mléčné bílkoviny hnědnout, máslo odstavíme a přecedíme do nádoby, ve které ho budeme skladovat.
Foto: Shutterstock
Objevte sílu přepuštěného másla ghí: elixíra života z ájurvédy
-
Nové recepty: Potěšte svou maminku snídaní do postele
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, rodina, tipy
Co může být lepšího než odstartovat oslavy Dne matek v posteli? Dopřejte své mamince, manželce nebo přítelkyni ten luxus...
-
Vraťte křen do vaší kuchyně. Tato aromatická pochoutka prospěje vašemu zdraví!
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Křen. Štiplavá, aromatická pochoutka, která do české kuchyně patří. Jenže ruku na srdce – kdy jste jej naposledy použili...
-
Vitamíny na talíři, aneb Jak poznáte skutečně čerstvou zeleninu?
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Čerstvá zelenina je zdravá a posiluje naši přirozenou imunitu, neboť obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a dalších cenných látek....
-
Smoothie k snídani: vyzkoušejte 3 nové překvapivé chutě
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy
Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, ale někdy nemáme prostor užít si ji v klidu u stolu. A to je...
-
Horké nápoje, které dokonale zahřejí v mrazivých dnech
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, nápoje, recepty
Inspirujte se, jaké nápoje vás zahřejí v chladných zimních dnech. Kromě svařáku můžete vyzkoušet i méně známé recepty.
-
Zdravé svačinky do školy aneb výživné dobroty, které si děti zamilují
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, děti, tipy, vaření
Jednou z věcí, kterou děti potřebují pro svůj zdravý vývin, je jíst pravidelně a výživně. Důležité jsou tak i...
-
Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen...
-
Průvodce pro začátečníky: jak si připravit jídlo s sebou do práce a konečně začít hubnout
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Jakmile se vrátíte z práce, uděláte večeři, najíte se, uklidíte nádobí a můžete mít pocit, že už je téměr...