Ghí je východními kulturami už tisíce let doporučováno jako nejlepší produkt pro zdravý životní styl i léčbu. V kuchyni je vhodné pro přípravu jídel vařených, pečených i smažených, a je vyhovující také pro ty, kteří mají potíže s intolerancí mléčné bílkoviny.
Název ghí pochází z indické medicíny, která považuje přepuštěné máslo za elixír zdraví pro posílení organismu, podporu mozkové činnosti a prodloužení života. Dvě lžičky ghí denně a trávení, pleť i mysl bude ve skvělé kondici, v ájurvédě je ghí lék, úspěšně používaný od pradávna do současnosti.
Vyrábí se z másla – je to v podstatě přepuštěné máslo – ale jeho výživová hodnota je nesrovnatelná. V gastronomii je ceněné nejen indickou kuchyní, ale i nejlepšími francouzskými kuchaři pro vynikající chuť, skvělou vůni a vysoký bod zakouření. Při zahřátí se totiž nepřepaluje až do teploty téměř 250 °C, nevznikají těžké látky, neztrácí se nejen chuť a vůně, ale ani vitamíny. Kromě toho vám ghí dodá kvalitní energii.
Používá se všude tam, kde byste použili ostatní tuky, je výborně stravitelné a v ledničce vydrží otevřené i několik měsíců. Dá se uchovávat i mimo ledničku, skvěle se pak roztírá. Na toustu chutná neodolatelně a zelenina připravená na ghí je skutečně lahodná. A protože výrobou se v ghí odpařila vlhkost, nekazí se tak rychle jako běžné máslo, svou originální chuť a výživovou i energetickou hodnotu si udrží velmi dlouho.
Ghí obsahuje více tělu prospěšných látek než kterýkoli rostlinný olej, např. vitamíny A, E, D, minerály draslík, hořčík a vápník, a také antioxidanty. V ájurvédské léčbě se používá s velkým úspěchem na kožní nebo trávicí potíže, na masáže pro zlepšení pohyblivosti a také v kosmetice. Nejčastější využití je samozřejmě v kuchyni, kde možná oceníte jeho vlastnosti nejvíce.
Používejte ghí všude, kde chcete chutnat a cítit pravou chuť a vůni másla. A kromě kulinářského zážitku dodáte svému tělu i mysli vše potřebné pro zdraví vašich buněk.
Ghí si také můžete vyrobit sami doma, po odpaření vody a odstranění mléčné bílkoviny získáte o něco menší objem, než kolik použijete másla na jeho výrobu.
Návod na přípravu ghí
Dvě kostky másla vložíme do pánve se silným dnem a pomalu zahříváme na mírném ohni, dokud se nerozpustí a nezačne pěnit. Zlehka mícháme a dáváme pozor, abychom máslo nepřipálili.
Zmírníme plamen na minimum a pokračujeme v odpařování vody, pánev proto nezakrýváme pokličkou. Opatrně sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Na dně pánve se postupně začnou usazovat mléčné kousky, lžící odstraňujeme ale jen ty, které vyplavou na povrch.
Když se asi po 15 minutách máslo rozvoní a bude mít zlatavou barvu, jsme téměř u konce celého procesu. A až na dně začnou kousky mléčné bílkoviny hnědnout, máslo odstavíme a přecedíme do nádoby, ve které ho budeme skladovat.
Foto: Shutterstock
Objevte sílu přepuštěného másla ghí: elixíra života z ájurvédy
-
Smažte zdravěji: otestovali jsme horkovzdušnou fritézu Breville
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, tipy, trendy, zdravá strava
Horkovzdušná fritéza je v domácnostech čím dál více oblíbeným kuchyňským spotřebičem. A testerky a testeři Ženy s.r.o. to rozhodně...
-
Při rizikovém těhotenství založila web, kde sdílí své ozkoušené recepty. Dnes je její blog hitem!
MartinaRichterová||Kulinářské tipy
Často se stává, že ženy na mateřské dovolené hledají buď přivýdělek, nebo práci, ve které se mohou realizovat a...
-
Pusťte se do pečení. Recepty našich babiček nikdy nezklamou a nové zase dodají šmrnc
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, cukroví, inspirace, recepty, vánoce
Čas pečení nastává a určitě se tak hodí oprášit recepty na cukroví našich babiček, které nikdy nezklamou. Dopřejte si...
-
Sezóna medvědího česneku je tady! Jaké recepty z něj připravit
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, péče o tělo, recepty, tipy
Přesně jak se probouzí příroda (a medvědi) ze zimního spánku, přichází sezóna oblíbeného medvědího česneku. Jaké recepty z něj...
-
Bez masa: 3 nové lákavé recepty
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, recepty, rostlinně
Ano, dát si steak k večeři je uspokojivé. Podle výživových expertů ale roste názor, že jeden den (nebo více...
-
Pizza a víno. Poradíme, které druhy spolu dokonale souzní. Jaká je vaše nejoblíbenější kombinace?
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Víte, že pizza Ristorante Dr.Oetker slaví už 35. výročí a na pultech našich obchodů najdete více než 20 druhů? Pizzu...
-
Nezdržujte se na home office s přípravou jídla, vyzkoušejte menu do 30 minut
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky...
-
Proč jsou proteiny důležité a jak je můžeme doplnit?
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky lidského těla. Lidské tělo je až z 20% tvořeno právě bílkovinami. Kvůli výstavbě...