Specifická chuť rebarbory možná zpočátku neosloví každého, ale stačí ochutnat koláč či kompot a podmaní si vás. Jedná se o zeleninu, která za svou nakyslou chuť vděčí kyselině jablečné a citronové. Její rozložité listy na zahradě rozhodně nepřehlédnete, sklízejí se však řapíky, a to ideálně od dubna do poloviny června. Později totiž stoupá v rebarboře obsah kyseliny šťavelové a pro konzumaci již není vhodná.
Rebarbora obsahuje také velké množství vitamínů a minerálů, například vitamín A, C, E, K a vitamíny skupiny B, dále pak draslík, vápník, železo a hořčík. Konzumovat by se měla pouze tepelně upravená, asi nejčastěji ji využijeme do koláčů, ale vynikající je také jako součást džemu (například v kombinaci s jahodami), zkusit můžete sirup či skvěle ladí s masovými pokrmy. Pokud ji jemně podusíte s pomerančem nebo zázvorem, stane se vynikající zdravou snídaní (v kombinaci s ovesnou kaší, palačinkami nebo jogurtem). Co se týče skladování, rebarboru je nejlepší sklidit a hned zpracovat, lze ji však zamrazovat.
Rebarborové brownies s hořkou čokoládou
Ingredience
1 šálek cukru
½ šálku rostlinného oleje
2 velká vejce
1 čajová lžička vanilky
½ šálku hladké mouky
⅓ šálku kakaového prášku
½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky mořské soli
1 šálek rebarbory (nakrájené na malé kostičky)
½ šálku hořké čokolády
½ šálku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
Postup
Předehřejte troubu na 190 stupňů. Formu/plech vyložte pečicím papírem a lehce vymažte máslem. Ve středně velké míse vyšlehejte cukr, rostlinný olej, vejce a vanilku. Ve velké míse promíchejte mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a mořskou sůl. Mokré přísady vmíchejte do suchých a míchejte, dokud se nespojí. Přidejte rebarboru na kousky, čokoládu na kousky (nebo čokoládové pecičky) a ořechy a míchejte, dokud se nespojí. Těsto bude poměrně husté.
Těsto nalijte do připravené formy či na plech a rozprostřete ho tak, aby bylo rovnoměrné. Pečte 20-25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dbejte na to, abyste brownies nepřepekli, aby se nevysušilo.
Vyjměte brownies z trouby a nechte alespoň 10 minut vychladnout.
Jahodovo-rebarborový koláč s tvarohem
Ingredience
Základ a drobenka
112 g másla
43 g hnědého cukru
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky soli
125 g celozrnné mouky
33 g ovesných vloček
33 g rychlených ovesných vloček
Tvarohová vrstva
450 g smetanového sýra
75 g krystalového cukru
70 g řeckého jogurtu
20 g tučné smetany
1 lžička vanilkového extraktu
1 1/2 velkého vejce / 2 menší
1 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
Ovoce
115 g nakrájené rebarbory
115 g nakrájených jahod
2 lžičky krystalového cukru
1 lžička tapiokového škrobu
Postup
Pro základ předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte máslem plech a vyložte ho pečicím papírem. Máslo utřete s hnědým cukrem, skořicí a solí, poté vmíchejte mouku a ovesné vločky, dokud se nespojí a směs nebude držet pohromadě v hrudkách. Třetinu směsi si nechte na vrchní drobenku. Vezměte zbývající 2/3 směsi (asi 220 g), rozdrobte ji na hrudky a rovnoměrně je rozdělte na dno připraveného plechu. Pomocí prstů nebo dna sklenice (v případě potřeby lehce poprášené moukou, aby se nelepila) vytvořte rovnoměrnou tenkou vrstvu. Základ propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do mrazáku, aby ztuhl. Pečte asi 15 minut nebo dokud spodní kůrka nezačne lehce hnědnout. Odstavte a nechte mírně vychladnout.
Zatímco se základ peče, začněte s přípravou tvarohové vrstvy. Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr do hladka. Přimíchejte cukr, jogurt, smetanu a vanilkový extrakt. Následně zašlehejte vejce. Nakonec prosejte kukuřičný škrob a promíchejte, dokud se nespojí. Tvarohovou vrstvu nalijte na částečně upečený korpus a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy.
Poté si připravte ovoce. Smíchejte rebarboru, jahody, cukr a tapiokový škrob. Lžící rovnoměrně navršte na tvarohovou vrstvu. Nakonec vše zasypte drobenkou a upečte – dalších asi 30-35 minut, nebo dokud drobenka nezhnědne a tvarohová vrstva není z větší části ztuhlá (nevadí, když se uprostřed ještě trochu houpe). Nechte vychladnout a poté uložte do chladničky alespoň na čtyři hodiny nebo přes noc, aby se cheesecake zcela zchladil a ztuhl.
Postup
Ocet, cukr, zázvor, hořčičná semínka a mořskou sůl dejte do hrnce s 200 ml vody. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, a pak 2 minuty povařte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Velkou sklenici naplňte rebarborou, proložte bobkovými listy a poté zalijte tekutinou (včetně zázvoru a semínek). Vložte do lednice a nechte několik dní před konzumací odležet.
Zdroj: nzip.cz, olivemagazine.com, heartbeetkitchen.com, www.theendlessmeal.com
Foto: Shutterstock