Jedny jsou krásně nadýchané, druhé zase tenké, ale něco mají společné, a to velkou oblibu mezi dětmi i dospělými. Ano, řeč je o lívancích a palačinkách, které se navíc dají připravovat na nejrůznější způsoby, takže si na své přijdou milovníci sladkého, ale i slaného. Receptů existuje opravdu nepřeberné množství, kromě klasiky například špenátové, z červené řepy, dýňové či s kefírem. My vám jich pro inspiraci pár přinášíme, ale klidně můžete doma experimentovat.
Asi nejjednodušším receptem na lívanečky je ten, že smícháte pouze dvě ingredience, a to banány a vejce. Přibližně by měla být dvě vejce na jeden banán, je to rychlé a velmi chutné. Úplně jinou dimenzi chuti získáte, když namísto klasické mouky použijete oříškovou. Přidání jogurtu nebo kefíru také umí divy. Další disciplínou je pak vytváření rozličných náplní, protože klasická marmeláda na palačinky je super, ale můžete udělat tvarohovou náplň, sýrovou a mnoho dalších, nebo třeba rovnou palačinkový dort. Pokud trochu zápasíte s pečením palačinek (obracení, trhání apod.), tak zde je i několik tipů od profesionálů jak na to. Pojďme si tedy připravit talíř plný nejen sladkého potěšení.
Postup
Do velké mísy přidejte mouku, vejce, sůl, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a případně i cukr. Za stálého míchání metličkou nebo elektrickým mixérem postupně přilévejte mléko, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
Lehce máslem vymazanou pánev na palačinky rozpalte (můžete použít palačinkovač), nalijte těsto na pánev, aby se dobře rozprostřelo, a pečte dokud nebudou palačinky lehce hnědé z obou stran – asi 1-2 minuty z každé strany.
Postup
Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. V samostatné míse lehce našlehejte mléko a vejce a poté zašlehejte rozpuštěné a mírně zchladlé máslo. Mléčnou směs vlijte do moučné směsi a šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nechte několik minut stát.
Rozehřejte nepřilnavou pánev a přidejte do ní kousek másla. Když se rozpustí, přidejte naběračku těsta (nebo více, pokud je vaše pánev dostatečně velká na přípravu vícero lívanečků najednou). Bude se vám zdát velmi husté, ale tak to má být. Počkejte asi 3 minuty, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny a okraje nezačnou tuhnout. Obraťte lívance a smažte další dvě minuty, dokud obě strany nebudou zlatavě hnědé a asi 1 cm vysoké. Pokud je lívanec příliš tmavý, v dalším kole mírně snižte teplotu.
Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Podávejte s trochou pravého javorového sirupu a másla navíc (nebo jak máte rádi).
Postup
V míse vyšlehejte žloutky, mléko a vanilku. Do žloutkové směsi přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Dobře promíchejte a dejte stranou.
Pomocí elektrického ručního mixéru ušlehejte bílky do pěny. Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání bílků do tuhých špiček. Pánev nastavte na nízkou teplotu, přidejte malý kousek másla a nechte ho během přípravy těsta rozpustit.
Zatímco se pánev zahřívá, smíchejte těsto tak, že asi 1/3 tuhých bílků přidáte ke žloutkové směsi. Pomocí gumové stěrky ji přeložte. Když je těsto homogenní, přidejte zbytek bílků a jemně je promíchejte, aby se spojily. Dávejte pozor, abyste je nepromíchali příliš. V této době by již měla být pánev dostatečně teplá, abyste mohli začít připravovat lívance.
Umístěte na pánev 4-5 naběraček těsta (případně můžete použít zdobicí sáček nebo lžíci). Na původní 4 nebo 5 lívanečků přidejte druhou várku lívanečků. Opatrně nalijte 1 lžíci vody do pánve, abyste se vyhnuli těstu. Rychle přikryjte pánev pokličkou a nastavte časovač na dvě minuty.
Po dvou minutách sejměte pokličku a přidejte další kopeček těsta na každý lívanec. Vraťte pokličku a pokračujte ve vaření 5-6 minut. Odkryjte pánev. V této době by měl být spodek lívanců zlatavě hnědý. Pokud tomu tak není, zvyšte teplotu a pečte další minutu, přičemž pečlivě sledujte, aby se lívance nepřipálily. Když jsou zespodu zlatavě hnědé, opatrně je obraťte. Do pánve přilijte další lžíci vody a přiklopte ji.
Vařte další 4 minuty nebo dokud není spodek lívanců zlatavě hnědý a boky se nepřipekly a nejsou na dotek suché. Postup vaření zopakujte i pro zbývající těsto. Lívance ihned podávejte s polevou podle vlastní chuti. Zbytky můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Zdroj: www.sweetashoney.co, www.bbc.co.uk, www.mochimommy.com
Foto: Shutterstock