Houbařská sezona je v plném proudu, houbaři se z lesů vracejí s plnými košíky. Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků hub je sušení. Jaké jsou další možnosti zpracování a uchování hub pro pozdější spotřebu? Abyste si na oblíbených pokrmech mohli pochutnat i mimo hlavní sezonu, zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.
Pokud nestihnete z čerstvých hub něco uvařit, uchovejte si zdravé a pevné kusy k pozdějšímu použití. Způsobů, jak houbám prodloužit život, je celá řada, tím nejběžnějším typem je sušení. Nejčastější chybou začátečníků je, že nenechají plátky pořádně doschnout. Cílem je snížit obsah vody z původních asi 90 % na 5 %, čímž se zabrání růstu plísní. Neuskladňujte houby, dokud při mnutí v dlaních nezačnou chrastit a lámat se. Po usušení uchovávejte houby v dobře uzavřených neprodyšných sklenicích, aby nepodlehly plísním ani molům.
Do mrazu či soli
Houby si můžete jednoduše zamrazit. Nakrájené a omyté se vloží do kastrolu, ochutí solí, bílým pepřem a kmínem, podlijí se a dusí asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí můžete houby rozdělit na porce a vložit do mrazáku. Takto připravené houby mají v kuchyni široké využití.
Pokud nemáte podmínky na sušení ani zmrazení hub, tak zkuste syrové houby proložit solí. Nakrájené houby necháte zavadnout a poté po vrstvách vkládáte do sklenic a prosypáváte solí. Poměr hub a soli by měl být 4:1. Následné využití prosolených hub v kuchyni není tak univerzální. Při přípravě pokrmů je totiž takto konzervované houby nutné prolít vodou, aby se sůl odplavila. Tím ovšem houba přichází o chuť a vůni, takže se hodí hlavně do polévek a do omáček.
Do sklenice
Podobně můžete houby naložit do solného nálevu připraveného z kilogramu soli a litru vody. Postup je stejný jako u prokládání solí. Houby napěchujte do sklenice a nechte nahoře trochu prostoru. Napěchovanou sklenici zalijte připraveným svařeným solným roztokem, který by měl sahat asi 1 cm nad vrstvu hub.
Dušení hub ve vlastní šťávě a následná sterilace je další alternativou. Řádně očištěné a nakrájené houby propláchnete přes sítko a podusíte v hrnci za občasného míchání. Můžete přidat malé množství soli. Vychladlou směs uložíte do sklenic a zalijete šťávou, kterou houby pustily. Pokud je šťávy málo, dolijte ji převařenou vodou. Mezi směsí a víkem by měly zůstat zhruba 2 cm volného prostoru. Sterilace probíhá těsně pod bodem varu (cca 95 °C) necelou hodinu. Druhý den je potřeba sterilaci zopakovat.
Hezky naložit
Oblíbeným způsobem je také sterilování hub ve sladkokyselém nálevu. Nejprve je potřeba v houbách blanšírováním zahubit případné nežádoucí mikroorganizmy. Nakrájené, očištěné a propláchnuté houby vložte do vyššího hrnce s vroucí osolenou vodu. Na litr vody přidejte jednu čajovou lžičku soli. Blanšírování probíhá tak, že se houby pět minut vaří a během toho se sbírá vzniklá pěna. Poté se houby vyjmou na sítko, propláchnou a zchladí.
Blanšírovanými houbami naplňte zavařovací sklenice. Podle chuti můžete do sklenic přidat také sezonní zeleninu nebo cibuli. Vše zalijte svařeným sladkokyselým nálevem, který se skládá z jednoho dílu octa, tří dílů vody, soli a cukru. Podle chuti přidejte koření (například bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka). Steriluje se na 90 °C zhruba půl hodiny.
Houby zpracované blanšírováním lze dále udit. V takovém případě je potřeba blanšírovat výhradně opravdu tvrdé houby. Ty se po blanšírování a oschnutí vyskládají v udírně na rošt nebo zavěsí na nit. Houby se udí pomocí pilin ovocných stromů zhruba 1,5 hodiny středně teplým kouřem. Po vyuzení je můžete zpracovat do sladkokyselého nálevu a sterilovat.
Do octa, nebo do tuku
Kdo má rád kyselé, může u sladkokyselého nálevu vynechat cukr nebo naložit houby přímo do octového nálevu. Pro tento způsob zpracování se hodí malé houby, například ryzce. Aby se houby nemusely ještě dále konzervovat sterilací, připravte si 2% octový nálev. V obchodech je běžně k sehnání ocet 8%, který je třeba naředit vodou. Na přípravu zhruba litru nálevu je potřeba 100 ml vody, 30 g soli a 870 ml octového nálevu.
Houby se dají naložit i do tuku. Podušené houby se smíchají se zahřátým tukem a vloží do sklenic, případně se nejdříve mohou naskládat do sklenic houby a poté přelít tukem, typicky sádlem. Následně je nutné provést hodinovou sterilaci na 95 °C s opakováním po dvou dnech. Takto konzervované houby můžete v kuchyni využít prakticky na jakýkoliv houbový recept.
Exotická pochoutka
Zkvašování hub se u nás moc nepoužívá, jedná se ale o velmi starou metodu. Oblíbeným typem hub pro kvašení jsou hřiby, lišky, ryzce a václavky. Očištěné houby se v celku předvaří v 2% solném roztoku. Poté se vyndají na sítko, propláchnou a nechají okapat. Následující postup je podobný jako u zelí. Houby se kladou do kameninových nádob či škopků. Zalijí se nálevem složeným z vody, soli, cukru a živého jogurtu. Podle chuti lze přidat i koření.
Důležité je, aby byly všechny houby pod hladinou a zatížené. Houby kvasí v závislosti na podmínkách zhruba 4 týdny. Využít je lze jako přílohu k masu nebo třeba do salátů.
Foto: Shutterstock
Houbařská sezóna je v plném proudu: co dělat s přebytkem hub?
-
Advent provoněný pomeranči tak, jak ho neznáte
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, recepty, tipy
Jaké koktejly připravit na vánoční party s přáteli? Ty s chutí pomerančů. Máme pro vás pár tipů, díky kterým...
-
Tatarská omáčka: Vévodí letním grilovačkám, ale milujeme ji na různé způsoby
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, recepty, testování, tipy, zajímavosti
Tatarská omáčka patří v mnoha zemích mezi nepostradatelné součásti nejrůznější pokrmů. Jak chutná její nová vylepšená verze?
-
Nejlepší čokolády, které udělají radost (nejen) na svátek sv. Valentýna
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy, trendy
Historicky vzato nikdy žádný valentýnský dárek nepředstavoval přesnou definici slova „romantika“, tak jako čokoláda. Pravděpodobně tomu tak bylo od...
-
Valentýnské pečení s Mlékárnou Valašské Meziříčí
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Svátek Svatého Valentýna již pomalu klepe na dveře. Ti co ho slaví, již vymýšlí jak obdarovat svou drahou polovičku....
-
Rychle a lehce: 3 saláty pro teplé letní dny
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, léto, recepty
Času se nám většinou nedostává, proto hledáme způsoby, jak jej ušetřit. Při přípravě jídla to jde poměrně snadno, takové...
-
Snídaně připravené přes noc ušetří čas a skvěle nastartují den
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Rána bývají hektická, ale abyste den správně nastartovali, chce to pořádnou snídani a nejlépe i svačinu s sebou. Připravte...
-
Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku. Ponuré počasí, pro které je typická...
-
Podzim na talíři ve znamení lokálních surovin
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty, vaření
Využívání lokálních a sezonních surovin přináší hned několik výhod. Konzumace toho, co je pro dané období typické, je tím...