V zahradách se to stále ještě červená rajčaty a určitě se shodneme, že chuti těch čerstvě utržených se nic nevyrovná. Když k nim navíc přidáte trochu soli a pepře nebo mozzarellu a bazalku, máte dokonalou letní osvěžující chuťovku. Jakmile však začnou dozrávat ve velkém, vyvstává otázka, co s nimi. Poměrně snadno můžete zachytit jejich perfektní chuť i na zimní měsíce

Rajčata se nezdají, ale dají se konzervovat různými způsoby. Mražením, kvašením, sušením (buď si ponecháte celá rajčata nebo je následně rozemelete na prášek), polosušením (taková rajčata je skvělé uchovávat v olivovém oleji) nebo zavařováním. Chcete-li rajčata sterilizovat dokonce nemusíte použít ani žádné další přísady, pouze je pokrájená naskládejte do sklenic a klidně přitlačte, ať pustí šťávu. Pak už jen dejte do zavařovacího hrnce a sterilizujte na 90 °C po 30 minut. Podobně lze zavařit rajčata ve vlastní šťávě lehce osolená a třeba s bylinkami. Možností existuje opravdu bezpočet, pojďme se inspirovat alespoň několika recepty na pochutiny z rajčat, za které budete v zimě víc než rádi.

Domácí kečup

Ingredience

2 cibule
2 celerové tyčinky (řapíkatý celer)
2 kg rajčat
2 stroužky česneku
150 ml červeného vinného octa
3 hřebíčky
½ lžičky černého pepře
½ lžičky semen koriandru
½ lžičky chilli vloček nebo menší chilli paprička
1 lžička soli
50 g světle hnědého cukru

Foto: Shutterstock

Postup

Cibuli, celer, rajčata, česnek, ocet a 100 ml vody dejte do velkého hrnce a na střední teplotu za občasného míchání vařte asi 40 minut, dokud nevznikne kašovitá konzistence.

Mezitím si roztlučte hřebíček, pepř, koriandrová semínka, chilli vločky a sůl v hmoždíři nebo jinak rozdrťte. Pomocí tyčového mixéru ušlehejte uvařenou rajčatovou směs kečupu do hladka. Propasírujte přes síto do hrnce, přidejte směs koření a cukr a za občasného míchání přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil. Snižte teplotu varu a vařte, dokud nezhoustne a nezíská hustou konzistenci (asi 20 minut).

Odstavte, případně dochuťte solí. Kečup nalívejte pomocí trychtýře do čistých lahví nebo sklenic. Ihned uzavřete a nechte zcela vychladnout. Uchovávejte v chladničce až 2 týdny nebo, chcete-li uchovat delší dobu, vložte uzavřené sklenice do velkého hrnce s vodou a přiveďte k varu. Vařte opatrně 45 minut a poté je nechte ve vodě vychladnout. Uchovávejte na chladném a tmavém místě.

Italská rajčatová omáčka

Ingredience

4,5-5 kg zralých rajčat
1 palice česneku
4 velké papriky
2 velké cibule
4 lžičky soli
1 šálek čerstvých bazalkových listů
½ šálku čerstvého oregana
1 lžička mletého černého pepře

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 230 °C. Pokrájená rajčata, česnek, cibuli a papriky položte na plechy s okrajem. Použijte dva plechy nebo mělké pekáče. Vložte do předehřáté trouby a pečte 30-40 minut nebo dokud zelenina nezměkne a na slupkách rajčat nevzniknou puchýře.

Vyjměte z trouby a slijte přebytečnou vodu. Zeleninu rozmixujte na hladké pyré, které nalijete do hrnce, přidáte, bylinky, sůl a pepř. Víko nechte odklopené a vařte na nízký výkon za občasného míchání, dokud omáčka nezhoustne téměř na kaši.

Nalijte horkou omáčku do sklenic, přičemž ponechte kousek volného prostoru pod víčkem. Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Mléčně kvašená salsa z pečených rajčat

Ingredience

1 kg cherry rajčat, podélně rozkrojených na poloviny
4 velké stroužky česneku
1 střední cibule nakrájená na silná kolečka, ale neoddělená od sebe
2 papriky jalapeňo vcelku
1 malý svazek koriandru
2 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
1 lžička kmínu
1/2 lžičky oregana
špetka mletého kajenského pepře
1 polévková lžíce nerafinované mořské soli nebo himálajské soli
4 polévkové lžíce syrovátky

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 250 °C a připravte si velký silný plech na pečení.

Stroužky česneku jemně rozmačkejte hřbetem lžíce nebo sklenicí na pití, slupky ponechte. Půlky rajčat položte na plech (řeznou stranou nahoru) spolu s nakrájenou cibulí, stroužky česneku a papričkami jalapeňo. Plech vložte do trouby a každých 5 minut vše zkontrolujte. Podle potřeby je otočte, až jsou vršky hnědé. Opečte je z obou stran a po dokončení je podle potřeby vyjměte.

Upečené papriky vložte do plastového sáčku se zipem a uzavřete. Nechte je 5 minut dusit. Po skončení napařování sloupněte slupku a odstraňte stopku, semínka a blánu. Mezitím nakrájejte všechnu zeleninu (nezapomeňte nejprve oloupat česnek) na požadovanou velikost.

Každou ingredienci přidejte do velké mísy. Když je vše pomleté a přidané do mísy, přidejte citronovou nebo limetkovou šťávu, kmín a oregano a opatrně promíchejte. Vmíchejte syrovátku a mořskou sůl. Ochutnejte a podle potřeby přidejte mletý kajenský pepř.

Nalijte směs salsy do sklenice s širokým hrdlem, ale nezapomeňte nechat alespoň centimetr pod okrajem volný.

Sklenici pevně uzavřete víčkem. Nechte kvasit při pokojové teplotě po dobu 2 dnů. Poté přeneste do ledničky.

 

Zdroj: Wikipedia Commons, deliciousmagazine.co.uk, homespunseasonalliving.com, cookinggodsway.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account