Ano, dát si steak k večeři je uspokojivé. Podle výživových expertů ale roste názor, že jeden den (nebo více dnů) v týdnu je vhodné vynechat maso a zaměřit se na bezmasá jídla. Podmětem byla hlavně studie z roku 2009, kdy vědci uvedly, že omezení konzumace masa může výrazně zlepšit naši planetu a samozřejmě i naše zdraví. Pro začátek, nahrazení červeného masa luštěninami a obilovinami s vysokým obsahem vlákniny může zlepšit naše srdce. Zároveň tak snadno snížíte riziko vzniku onemocnění jako je rakovina nebo diabetes. A dokonce i jeden den v týdnu bez masa může mít velký vliv. Vyzkoušejte jeden z našich nových vegetariánských receptů a vytvořte si s rodinou novou tradici. Třeba jako je bezmasé pondělí!

Co si (nejen) v pondělí udělat k večeři? Vyzkoušejte nové bezmasé recepty

Foto: Pinterest / Mike Garten

Teplý salát s pečeným květákem a špenátem

Ingredience:

3 polévkové lžíce olivového oleje

1 lžička dýňového oleje

1/2 lžičky mletého kmínu

1/2 lžičky mletého koriandru

1 malá šalotka

1 velký květák, nakrájený na růžičky

1 plechovka čočky, opláchnuté a uvařené

3 polévkové lžíce bílého vinného octa

1 balení baby špenátu

50 g nastrouhaného sýru Pecorino

Semínka z 1 granátového jablka

Sůl a pepř

Postup:

1. Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia. V malém hrnci rozehřejte olej a koření, osolte a opepřete. Šalotku nakrájejte nadrobno a dejte do malé misky. Polovinu olejové směsi nalijte na šalotku a dejte stranou.

2. Na velký pečící plech dejte pečící papír a rozprostřete na něj květák se zbylou olejovou směsí. Poté opékejte dozlatova přibližně 20 minut.

3. Přidejte čočku a ocet do šalotkové směsi a nechte 5 minut odležet. Až budete připraveni k podávání, promíchejte se špenátem, Pecorinem, semínky granátového jablka a pečeným květákem.

Foto: Pinterest / Christopher Testani

Dušené papriky a rajčata s vejci

Ingredince:

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 střední cibule, nakrájená

1 červená paprika, nakrájená podélně na čtvrtiny a poté nakrájena příčně

1 žlutá paprika, rozkrojená podélně na čtvrtiny a poté nakrájená příčně

4 stroužky česneku, nakrájeného nadrobno

1 plechovka celých rajčat

8 velkých vajec

Čerstvý koriandr

4 plátky toastového chleba

Sůl a pepř

Postup:

1. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a přikryté vařte přibližně 4 minuty. Přidejte papriky, dochuťte 1/2 lžičky soli a pepře a vařte zakryté za občasného míchání, dokud nezměknou (trvá to přibližně 8 minut). Poté přidejte česnek a vařte další minutu.

2. Rajčata rozdrťte rukama a přidejte na pánev spolu se šťávou. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte, dokud směs mírně nezhoustne (asi 5 minut).

3. V omáčce udělejte 8 malých důlku a do každého opatrně rozklepněte vajíčko. Přikryjte a zvolna duste 6 minut. Odkryjte a vařte, dokud bílky neztuhnou a žloutky se uvaří na požadovanou propečenost (6 až 7 minut pro mírně tekuté žloutky). Podle potřeby posypte nasekaným koriandrem a podávejte s opečeným toastovým chlebem.

Foto: Pinterest / Christopher Testani

Papriková pizza s cibulí

Ingredience: 

1 balení těsta na pizzu, pokojové teploty

Hladká mouka na pomoučnění plochy

Kukuřičná mouka, na plech

150 g čedaru, hrubě nastrouhaného 

1 malá cibule, nakrájená na tenké plátky

1 červená paprika, nakrájená na plátky

1 žlutá papriky, nakrájená na plátky

1 zelená papriky, nakrájená na plátky

1 paprika Poblano, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky

1 jalapeňo, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky

1 polévková lžíce olivového oleje

Sůl a pepř

Postup: 

1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Na lehce pomoučněném povrchu vytvarujte těsto na pizzu do kulatého tvaru. Umístěte na plech pomoučněný kukuřičnou moukou nebo vyložený pečícím papírem. Navrh posypte čedarem. 

2. Ve velké misce promíchejte cibuli a papriky s olivovým olejem. Osolte a opepřete. Směsí pak posypte těsto a pečte, dokud není kůrka zlatavě hnědá (přibližně 10 – 15 minut). 

Foto: Shutterstock, Pinterest / Mike Garten, Christopher Testeni

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
4 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 12 měsíců ago

    bezmasá jídla děláme vcelku často 🙂 a vůbec nám to s manželem nevadí

  2. Kristýna Štírová 2 roky ago

    Super recepty a fajn tipy. Mě se na nich líbí, že na to nepotřebujete nějaké velké gastro vybavení. Prostě jsem milovnice receptů z jedné pánve, hrnce nebo mísy. Což samozřejmě neoceňuje můj manžel, protože to je typická chlap a kuchař. Potřebuje hromadu hrnců a na https://www.atfornax.cz/ má snad už zákaznický účet. A to je to prosím obchod, kde se nakupuje do velkých gastro provozů. 😀

  3. Prima zdravé recepty.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account