Sezóna cuket startuje! Tato oblíbená zelenina se u nás sice nepěstuje dlouhou dobu, ale za to si získává na stále větší popularitě. Původně tento druh tykve obecné pochází ze Střední Ameriky, ale samotná cuketa byla vyšlechtěná v Itálii, kde dostala i název – zucca. Její největší výhodou je, že není náročná na pěstování, a z jedné rostliny sklidíte i několik kilogramů plodů. 

Proč zařadit cuketu do jídelníčku?

Kromě toho, že je velmi dietní a má minimum kalorií, obsahuje i spoustu vlákniny a tím zlepšuje trávení. Díky velkému množství vody pomáhá s detoxikací a hydratací organismu. V jídelníčku s ní navíc vykouzlíte spoustu slaných i sladkých pokrmů. Je skvělá, ať už ji tepelně upravíte, ale i zasyrova jako součást zeleninových salátů. Navíc díky své jemné chuti se hodí zkombinovat i s výraznějšími ingrediencemi.

Jak nakupovat a skladovat cukety?

Plod cukety připomíná okurku, ale silnějšího tvaru. Barva je většinou zelená, žlutozelená nebo žlutá. Její ideální velikost pro sběr je v délce 20 až 25 centimetrů, když nejsou semena tolik vyvinutá a jsou měkká. Pro uskladnění mají cukety rády mírný chlad, takže je ideální skladovat je v lednici, kde se teplota pohybuje mezi 7 až 10 stupni Celsia. Čerstvě utržená cuketa vám v ledničce vydrží až 3 týdny, pokud nemá narušenou slupku. 

Jaké recepty z cukety vyzkoušet:

Foto: Shutterstock

Krémové cuketové špagety

Minimum námahy, minimum ingrediencí a VIP jídlo je na stole.

Ingredience:

1 balení špaget (nebo těstovin jako jsou rigatoni nebo penne)

2 cukety 

100 až 150 g strouhaného parmazánu

1 stroužek česneku

3 lžíce extra panenského olivového oleje

50 g másla

1 balení zakysané smetany

Čerstvá bazalka

Chilli

Sůl a pepř

Postup:

1. Ve velké pánvi rozehřejte olej a máslo. Zlehka na nich osmažte plátky česneku a cuketu, osolte a opepřete. Smažte asi dvacet minut, aby byly cukety velmi vláčné.

2. Mezitím uvařte špagety podle návody, aby zůstaly pevné na skus. 

3. K cuketám přidejte smetanu a nechte na mírném ohni lehce probublat. Poté přidejte parmazán, vsypte scezené těstoviny a vše důkladně promíchejte. 

4. Podávejte posypané čerstvou bazalkou.

Foto: Shutterstock

Cuketové placičky s jogurtovým dipem

Tyhle cuketové „lívanečky“ jsou ideálním způsobem, jak spotřebovat letní přebytek cuket a navíc ideální chuťovkou třeba na svačinu.

Ingredience:

1 kg cukety

2 vajíčka

100 g hladké mouky

1 lžička majoránky

1 lžička orgánu

2 větší stroužky česneku

Sůl a pepř

Slunečnicový olej (na smažení)

Na jogurtový dip:

150 g bílého jogurtu

Hrst čerstvé pažitky

Hrst čerstvé petrželky

Sůl a pepř

Postup:

1. Cukety omyjte a nastrouhejte najemno. Osolte a nechte 15 minut odležet, aby cuketa pustila vodu. Cuketu pak vyždímejte pomocí utěrky a vložíme do mísy. 

2. Přidejte vajíčka, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, oregano, pepř a sůl a vše důkladně promíchejte. 

3. Placičky udělejte pomocí lžíce a smažte na středním plameni dozlatova. Hotové placky odkládejte na papírové utěrky, aby se zbavili přebytečného oleje. 

4. Mezi smažením placek smíchejte jogurt s najemno nakrájenou pažitkou a petrželkou, pepřem a solí.

Foto: Shutterstock

Cuketové muffiny

Jsou skvělé na snídani i svačinu a budou je milovat děti i dospělí.

Ingredience:

250 g hladké mouky

150 g cukru

90 ml oleje

2 vejce

200 g jogurtu nebo zakysané smetany

200 g cukety

1 vanilkový cukr 

1 prášek do pečiva

Postup:

1. Cuketu nastrouháme (klidně nahrubo), přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme. 

2. Ve druhé misce vyšleháme jogurt, vejce, olej a oba druhy cukru. Tekutou směs přidáme k cuketě s moukou a důkladně promícháme.

3. Lžící plníme mufinnové košíčky a dáme na plech. 

4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut.

Foto: Shutterstock

Zdroj: Wikipedia Commons

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
7 Komentářů
  1. Lucka Lucka 1 rokem ago

    Miluji cukety

  2. MarcelaKapounová 1 rokem ago

    Cukety nepěstují, stačí dodávky od známých. Mám jí ráda pečenou s rajčaty, paprikou, cibulí, bramborem a hodně koření.

  3. Dobré recepty. Placičky a muffiny jsem už dělala.

  4. Cuketa je skvělá. Kdysi jsem z ní pekla i buchtu na plech.

  5. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    My hodně děláme vše možné z cuket, i placičky, polévku, přidávám do guláše nebo do leča, do buchty, atd 🙂

  6. Romana Mlynářová 1 rokem ago

    Samé dobroty, letos pěstuji cuketu poprvé a tyto recepty ráda vyzkouším.

  7. NelaVávrová 1 rokem ago

    Super, tohle miluji, akorat jedinou co nemusim je obalovana cuketa jako rizek 🙁

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account