Sezóna cuket startuje! Tato oblíbená zelenina se u nás sice nepěstuje dlouhou dobu, ale za to si získává na stále větší popularitě. Původně tento druh tykve obecné pochází ze Střední Ameriky, ale samotná cuketa byla vyšlechtěná v Itálii, kde dostala i název – zucca. Její největší výhodou je, že není náročná na pěstování, a z jedné rostliny sklidíte i několik kilogramů plodů.
Proč zařadit cuketu do jídelníčku?
Kromě toho, že je velmi dietní a má minimum kalorií, obsahuje i spoustu vlákniny a tím zlepšuje trávení. Díky velkému množství vody pomáhá s detoxikací a hydratací organismu. V jídelníčku s ní navíc vykouzlíte spoustu slaných i sladkých pokrmů. Je skvělá, ať už ji tepelně upravíte, ale i zasyrova jako součást zeleninových salátů. Navíc díky své jemné chuti se hodí zkombinovat i s výraznějšími ingrediencemi.
Jak nakupovat a skladovat cukety?
Plod cukety připomíná okurku, ale silnějšího tvaru. Barva je většinou zelená, žlutozelená nebo žlutá. Její ideální velikost pro sběr je v délce 20 až 25 centimetrů, když nejsou semena tolik vyvinutá a jsou měkká. Pro uskladnění mají cukety rády mírný chlad, takže je ideální skladovat je v lednici, kde se teplota pohybuje mezi 7 až 10 stupni Celsia. Čerstvě utržená cuketa vám v ledničce vydrží až 3 týdny, pokud nemá narušenou slupku.
Jaké recepty z cukety vyzkoušet:
Krémové cuketové špagety
Minimum námahy, minimum ingrediencí a VIP jídlo je na stole.
Ingredience:
1 balení špaget (nebo těstovin jako jsou rigatoni nebo penne)
2 cukety
100 až 150 g strouhaného parmazánu
1 stroužek česneku
3 lžíce extra panenského olivového oleje
50 g másla
1 balení zakysané smetany
Čerstvá bazalka
Chilli
Sůl a pepř
Postup:
1. Ve velké pánvi rozehřejte olej a máslo. Zlehka na nich osmažte plátky česneku a cuketu, osolte a opepřete. Smažte asi dvacet minut, aby byly cukety velmi vláčné.
2. Mezitím uvařte špagety podle návody, aby zůstaly pevné na skus.
3. K cuketám přidejte smetanu a nechte na mírném ohni lehce probublat. Poté přidejte parmazán, vsypte scezené těstoviny a vše důkladně promíchejte.
4. Podávejte posypané čerstvou bazalkou.
Cuketové placičky s jogurtovým dipem
Tyhle cuketové „lívanečky“ jsou ideálním způsobem, jak spotřebovat letní přebytek cuket a navíc ideální chuťovkou třeba na svačinu.
Ingredience:
1 kg cukety
2 vajíčka
100 g hladké mouky
1 lžička majoránky
1 lžička orgánu
2 větší stroužky česneku
Sůl a pepř
Slunečnicový olej (na smažení)
Na jogurtový dip:
150 g bílého jogurtu
Hrst čerstvé pažitky
Hrst čerstvé petrželky
Sůl a pepř
Postup:
1. Cukety omyjte a nastrouhejte najemno. Osolte a nechte 15 minut odležet, aby cuketa pustila vodu. Cuketu pak vyždímejte pomocí utěrky a vložíme do mísy.
2. Přidejte vajíčka, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, oregano, pepř a sůl a vše důkladně promíchejte.
3. Placičky udělejte pomocí lžíce a smažte na středním plameni dozlatova. Hotové placky odkládejte na papírové utěrky, aby se zbavili přebytečného oleje.
4. Mezi smažením placek smíchejte jogurt s najemno nakrájenou pažitkou a petrželkou, pepřem a solí.
Cuketové muffiny
Jsou skvělé na snídani i svačinu a budou je milovat děti i dospělí.
Ingredience:
250 g hladké mouky
150 g cukru
90 ml oleje
2 vejce
200 g jogurtu nebo zakysané smetany
200 g cukety
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
Postup:
1. Cuketu nastrouháme (klidně nahrubo), přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme.
2. Ve druhé misce vyšleháme jogurt, vejce, olej a oba druhy cukru. Tekutou směs přidáme k cuketě s moukou a důkladně promícháme.
3. Lžící plníme mufinnové košíčky a dáme na plech.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut.
Foto: Shutterstock
Zdroj: Wikipedia Commons
Autorka: Lucie Janotová
Miluji cukety
Cukety nepěstují, stačí dodávky od známých. Mám jí ráda pečenou s rajčaty, paprikou, cibulí, bramborem a hodně koření.
Dobré recepty. Placičky a muffiny jsem už dělala.
Cuketa je skvělá. Kdysi jsem z ní pekla i buchtu na plech.
My hodně děláme vše možné z cuket, i placičky, polévku, přidávám do guláše nebo do leča, do buchty, atd 🙂
Samé dobroty, letos pěstuji cuketu poprvé a tyto recepty ráda vyzkouším.
Super, tohle miluji, akorat jedinou co nemusim je obalovana cuketa jako rizek 🙁