Patříte-li k milovníkům čerstvých potravin, pak je pro vás léto rájem. Šťavnaté ovoce a chutná zelenina se objevují všude, ať už je máte na zahradě, nebo třeba vyrazíte na trh, oblíbené jsou také samosběry. Tyto čerstvé plodiny vynikají nejen skvělou chutí, ale také díky nim dodáte tělu důležité vitamíny, minerály a vlákninu. Sezónní potraviny využijete opravdu naplno, když je efektivně zpracujete. Takže žádné plýtvání s nimi.

Sezónní potraviny jsou výživnější i ekologičtější

Sezónní ovoce a zelenina mají oproti celoročně dostupným dovozovým potravinám několik výhod. Jsou čerstvější a díky kratší dopravě i šetrnější k životnímu prostředí. Jejich chuť i nutriční hodnota je navíc na vrcholu. „Výhodou je, že si celou řadu druhů ovoce a zeleniny můžete vypěstovat na zahradě, terase či balkoně a těšit se tak ze skvělé chuti a nutriční hodnoty čerstvě utrženého ovoce/zeleniny v konzumní zralosti (a bio/organické kvality). Nejen že je mnohem více druhů ovoce a zeleniny dostupných, ale celá řada lidí ze sociálně slabších vrstev uvítá i nižší ceny, případně možnost si utrhnout ovoce z volně rostoucích stromů v přírodě zdarma,” uzavírá Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér. „Čerstvá zelenina a ovoce nejen skvěle chutnají, ale přitom jejich koupí podpoříte lokální farmáře a zemědělce,” říká Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, který se zaměřuje na podporu zdravéhovyváženého stravování.

Ovoce a zelenina každý den

Jedním z jednoduchých pravidel zdravého stravování je zásada projektu Půl talíře, která doporučuje, aby alespoň polovina každého jídla tvořila zelenina nebo ovoce. To je snadné obzvlášť v létě, kdy jsou čerstvé suroviny dobře dostupné a variabilní. Letní jídla nemusí být složitá ani časově náročná. Právě jednoduchost, čerstvost a barevnost dělá z této sezóny ideální období pro zdravý a chutný jídelníček.

Jak na minimum plýtvání: Chytré tipy pro každou kuchyň

  1. Kupujte méně, ale častěji a kvalitněji
    Letní suroviny se rychle kazí. Místo velkého nákupu se vyplatí chodit na trh nebo do obchodu častěji. Díky tomu máme vždy čerstvé zásoby a snížíme riziko, že se něco zkazí.
  2. Zachraňte měkké plody
    Přezrálé meruňky nebo jahody nejsou ztracené. Můžeme je zavařit, využít do smoothie, jogurtu, zmrzliny nebo na domácí pečení.
  3. Zpracujte zbytky šikovně
    Z vadnoucí zeleniny lze udělat zeleninový vývar nebo ratatouille. Zbytky využijeme i v domácích pomazánkách nebo rychlých zeleninových omáčkách.
  4. Fermentujte, zamrazujte a sušte
    Přebytky zeleniny můžeme využít k výrobě domácího kimchi nebo kvašených okurek. Ovoce lze upravit i sušením, což se hodí do kaší i pečení. Zbytky můžeme i zamrazit a využít na později.
  5. Sdílejte s ostatními
    Pokud sklízíme víc, než sami zvládneme spotřebovat, nabízí se možnost potraviny darovat a udělat tak radost svým blízkým či sousedům.

Zdroj: Půl talíře

Foto: istock.com

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account