Že červené víno je lepší než bílé? Zda na chuť, to necháme čistě na vašem posouzení. Nicméně když jde o výhody pro zdraví, nemá soutěž těchto alkoholických nápojů zase tak jasného vítěze.
Za předpokladu umírněné spotřeby může víno nabídnout celou řadu působivých výhod, uvádí poznatky vědeckých výzkumů. Když se tedy budeme držet toho, že jsou při dodržování jistých podmínek tyto alkoholické nápoje prospěšné, přímo nabízí se otázka, který z nich je zdravější. Jaký je váš tip?
Nastává souboj barev, vážení!
Jak již název napovídá, základní surovinou při výrobě vína je vinná réva. Její zralost a barva udává, jak bude samotný mok vypadat a samozřejmě i chutnat. Hrozny se nejprve sklidí a rozdrtí, aby se extrahovala šťáva, jež se následně fermentuje. A právě proces kvašení je důležitým aspektem. Výrobci bílého vína před jeho zahájením slupku z hroznů odstraňují, tvůrci červeného ji naopak nechávají svému osudu.
Proto má víno rubínové barvy o poznání více cenných antioxidantů, zejména pak resveratrolu, jelikož nejvyšší podíl těchto sloučenin se ukrývá právě ve slupce hroznů. Díky tomu prý na dně každé sklenky nalézáme benefity v podobě lepší paměti, zpomaleného stárnutí a prospěchu pro celý kardiovaskulární systém. Jenže pozor, stále častěji se mluví o tom, že se i bílé víno může pochlubit těmito přednostmi. Jak je to možné, když jmenovaný resveratrol postrádá, což by ho mělo uvést do nevýhody?
Co má jeden, nemá druhý
Na tuto otázku našel odpověď vědecký tým z americké Connecticutské univerzity, v jehož čele stojí lékař a ředitel výzkumného kardiovaskulárního centra Dipak K. Das. Ten na základě rozsáhlého výzkumu zjistil, že „bledý mok“ je sice ochuzen o antioxidant resveratrol, nicméně obsahuje jiné druhy antioxidantů získané přímo z hroznové dužiny, které bychom v červeném víně hledali marně. Jmenovitě jde o tyrosol a hydroxytyrosol.
Oba pak příznivě ovlivňují srdeční zdraví, přičemž navíc svým způsobem předcházejí diabetu a zlepšují průtok krve. Pokud jde tedy o to, které víno je prospěšnější, podle všeho to vypadá, že mezi bílým a červeným panuje jasná remíza. Jen se musí pít s mírou, vždycky…
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account