Artritidu má většina z nás spojenou s jakýmsi nevyhnutelným doprovodem seniorského věku. A tak toto onemocnění často podceňujeme. Jenže kromě toho, že se jedná o velmi bolestivý stav, může artritida ovlivňovat mimo jiné zdraví našeho srdce. I proto bychom měli myslet především na prevenci.
Bolestivé klouby, nepříjemné otoky, zdeformované prsty na rukou… To jsou jen některé z příznaků artritidy, které znepříjemňují život nejen seniorům, ale velmi často i poměrně mladým pacientům. Jedná se o zánětlivé onemocnění – a vzhledem k tomu, že další a další výzkumy ukazují, jaké nebezpečí představuje chronický zánět v našem těle, zvyšuje artritida u pacientů, kteří jí trpí, také například riziko některých srdečních onemocnění. Naštěstí můžeme mnohé udělat v rámci prevence. Například tím, že na jídelníček zařadíme pravidelně některou z následujících potravin.
Pomeranče a ti druzí
Ovoce a zelenina hrají významnou roli v prevenci artritidy. A vděčí za to především vysokému obsahu vitaminu C. Ten se v rámci studií ukázal jako účinný bojovník ve zpomalení progrese osteoartritidy. Takže nakupte zásoby citrusů, jablek, ale také brokolice nebo paprik a dopřávejte si je každý den!
Červená je dobrá
Vzhledem k tomu, že artritida patří mezi zánětlivá onemocnění, není od věci zaměřit se na potraviny obsahující antioxidanty, jež vychytávají volné radikály v těle a tím proti zánětům účinně bojují. Mezi takové látky patří antokyaniny, jež najdete v tmavě červeném a fialovém ovoci či zelenině. Borůvky, maliny, třešně… Tyhle dobroty si zkrátka v sezoně dopřávejte co nejčastěji!
Není kyselina jako kyselina
Omega-3 mastné kyseliny. Také máte pocit, že o ně zakopáváte snad v každém článku o výživě? Zdá se, že to není jen nějaký trend, omega-3 jsou opravdu prospěšné celém tělu! A pomáhají i v boji s revmatoidní artritidou. Kde je najdete? Tak především v mastnějších rybách (losos, tuňák, sardinky, makrely…), ale také v oříškách, chia semenech, vejcích nebo avokádu.
Nerozlučná dvojka
Vzhledem k tomu, že artritida postihuje kosti a klouby, zaměřit se v rámci prevence právě na ně znamená krok správným směrem. Naše kosti potřebují především vápník a vitamin D, ideálně v kombinaci. Naštěstí i tady na nás příroda myslela, a tak „déčko“ s vápníkem ukryla třeba do mléčných výrobků, špenátu nebo brokolice.
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account