Snad každé dítě rádo mlsá. Bonbóny, čokolády, sladké tyčinky, sušenky a další dobroty by naše dítka nejraději konzumovala po kilech. Jenže to zas není nic, co bychom jako rodiče rádi viděli. Jak tedy uspokojit náročné mlsné jazýčky, ale neškodit dětskému zdraví spoustou cukru nebo umělých sladidel a konzervantů?
Všichni víme, že k ideálním svačinkám pro děti patří ovoce. Jenže občas naši potomkové nad mističkou nakrájeného jablka nebo banánu zrovna dvakrát radostí neskáčou (a tajně pokukují po skříňce, ve které se ukrývají sladkosti). Jak z toho ven? Zkuste jim nabídnout sušené ovoce nebo pochoutky z něj.
Není sušení jako sušení
Když se řekne sušené ovoce, většina z nás si představí to, které dostaneme v supermarketu a které bývá často nejrůznějšími chemickými způsoby upravováno, aby si zachovalo barvu a dlouho vydrželo. Navíc když se podíváte na cenovku, je jasné, že takové svačinky, případně „dobrůtky“ k mlsání, by váš rodinný rozpočet přišly docela draho. Co s tím? Odpověď je jednoduchá – zkuste ovoce sušit doma!

Sušení patří k základním postupům konzervace potravin. Ostatně určitě jste někdy sušili houby nebo třeba bylinky – na parapetu, sluníčku či topení. A naše babičky si na podzim na kamnech sušily z jablek křížaly. My naštěstí nemusíme spoléhat na topnou sezónu nebo rozmary počasí a ovoce můžeme sušit prakticky kdykoli. A to buď v troubě, nebo v sušičce.
První jmenovaný způsob je sice spolehlivý, ale poměrně náročný na samotné provedení. Musíte totiž hlídat a udržovat potřebnou teplotu, což především u některých starších modelů může být docela problém, a tak hrozí, že ovoce nedosušíte (čímž podléhá rychlejší zkáze), nebo naopak přesušíte (a tím jej zbavíte nejen požadované konzistence a chuti, ale také řady cenných živin). To se sušičkou máte práci usnadněnou – prostě zvolíte program či teplotu a za několik hodin (podle typu ovoce) vyndáte hotovou pochoutku. I když se může zdát, že investice do nákupu sušičky je poměrně velká, velmi rychle se vám vrátí. Skvělým tipem jsou novozélandské sušičky Ezidri, které nabízejí špičkovou kvalitu a jsou cenově dostupné. O kvalitě sušičky Ezidri svědčí i výrobcem poskytovaná záruka na 5 let.
Proč zrovna sušení?
Co vlastně z podomácku sušeného ovoce dělá takový zázrak, který nejen chutná (a to jak dětem, tak dospělým), ale navíc prospívá zdraví? Tak předně se sušením už tak sladké plody zbaví vody, takže se jejich typická chuť zvýrazní a zesládne. Vaše děti takovou svačinku slupnou bez mrknutí a na čokoládu nebo bonbóny si ani nevzpomenou.

Ovoce si sušením navíc ponechá i spoustu důležitých živin (jen pozor, abyste při sušení nepřekročili teplotu 60 stupňů, abyste nezničili důležité vitaminy), na rozdíl od klasického kompotu, který prochází varem, tak nejen vašim dětem nabízí mnohem více vitaminů a minerálních látek. A kromě toho prostřednictvím sušeného ovoce dodáte tělu spoustu vlákniny – a ta je životně důležitá pro zdravé zažívání.
Kromě toho si můžete s ovocem v sušičce i „pohrát“. Plátky jablek můžete posypat trochou skořice, banán ozvláštnit kokosem, přebytky úrody třešní můžete po usušení použít místo rozinek, případně můžete dětem usušit takzvané ovocné placky, které jsou velmi oblíbenou a zdravou svačinkou, po které se spolehlivě zapráší. Jak na to? Pro inspiraci vám přinášíme recept na úžasné banánové rolky!
Co budete potřebovat:

    4 zralé banány (čím zralejší, tím lepší)
    2 jablka
    10 datlí
    med nebo sirup podle chuti

Jak na to:
Ovoce rozmixujte dohladka. Směs dle chuti lehce doslaďte (banány sušením ztrácejí sladkou chuť). Připravte si fóliovou misku na sušení placek a těsto na ní rovnoměrně rozetřete, vrstva těsta by měla být všude stejně vysoká. Sušte při 60 stupních přibližně 12 hodin (třeba přes noc – hotový plát by měl být suchý na dotek, ale pružný). Ještě teplou placku sundejte z fóliové misky, nakrájejte na plátky a ty zarolujte. Uchované ve vzduchotěsné nádobě vám tyto rolky vydrží i několik měsíců, ale to si nejspíš neověříte – zmizí totiž během pár dní!
Ovocem to nekončí
V sušičce ale nemusíte sušit pouze ovoce. Skvěle se hodí i na již zmíněné houby nebo bylinky, ale také na sušení zeleniny (taková domácí sušená rajčata mají bezkonkurenční chuť a zdravé zeleninové chipsy si zamilujete nejen k televizi), masa (úžasné „jerky“ si připravíte v pohodlí domova a za zlomek ceny, za niž se prodávají v obchodě). V sušičce vykouzlíte také domácí müsli, nejrůznější ovocné či zeleninové placičky a sušenky, ale také ochucené či neochucené oříšky, nejrůznější chlebíčky a další pečivo, ochucenou sůl či dokonce pamlsky pro čtyřnohé členy své domácnosti.

Kvalitní sušička by i proto měla obsahovat nejrůznější příslušenství, a také možnost rozšíření kapacit (jak jednou se sušením začnete, základní počet sít vám nejspíš nebude dlouho stačit). Samozřejmostí by měl být regulovaný rozvod teplého vzduchu ventilátorem a rozvod vzduchu ke každému sítu, teplotní režimy v rozsahu 35 až 60 stupňů, nízká spotřeba elektrického proudu, neprůhledná síta (aby nedocházelo ke ztrátě živin kvůli působení světla) či možnost sušit různé druhy potravin najednou. Právě tyto vlastnosti nabízí sušička Ezidri Snackmaker FD500, k níž získáte i dvě knihy o domácím sušení potravin a která se jistě stane nepostradatelným pomocníkem ve vaší domácnosti, díky němuž budou vaše děti (i vy) konečně mlsat zdravě!
Foto: Shutterstock/Ezidri

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account