Odevšad slýcháme, že naše tělo potřebuje kolagen. Jenže co si pod tímto názvem představit a proč bychom ho vlastně měli organismu dodávat? Tahle téměř zázračná látka zdaleka jen neprospívá naší kráse, ale podílí se rovněž na našem zdraví.
O kolagenu se často mluví ve spojitosti s krásnou pletí bez vrásek. Ve skutečnosti má ale mnohem větší úlohu. Je to nejhojněji zastoupená bílkovina v našem těle, kterou najdeme ve svalech, kostech, trávicím systému a šlachách. Ovlivňuje také kvalitu vlasů, nehtů a pružnost naší pokožky.
Tělo si kolagen dokáže vytvořit samo, ale s postupem věku produkce výrazně klesá, největší pokles nastává kolem čtyřicátého roku života. Bez kolagenu pak vaše pokožka viditelně stárne, tvoří se vrásky, horší se kvalita vlasů, lámou se nehty a kosti i klouby chřadnou. Také vazivo ztrácí elasticitu, což se může projevit například bolestmi zad.
Tři typy kolagenu
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která tvoří 25–30 % všech bílkovin v těle savců, ve formě kolagenních vláken. Momentálně je známo nejméně 28 rozdílných typů kolagenů. Nejrozšířenějším kolagenem v organismu je kolagen typu I. Mezi ty nejdůležitější typy patří:
-
typ I. – nejhojnější kolagen v našem těle, je přítomen v pokožce, šlachách, kostech či zubech
typ II. – nachází se zejména v chrupavkách, je důležitý pro zdraví kloubů
typ III. – je podobný typu I., nachází se v kůži, pomáhá udržovat zdravé kosti, šlachy a pojivové tkáně
K pohybu potřebuje kolagen každý, zejména fyzicky aktivní lidé, sportovci, senioři a ženy. Již od 25. roku produkce kolagenu v těle klesá. Také pohybový aparát sportovců je velmi zatížen a dostatek kolagenních bílkovin pro ně slouží jako správná prevence případných problémů a zátěží.
Kde ho hledat
Moderní životní styl plný stresu, špatné stravy a nerovnováhy ve střevě může snížit schopnost těla produkovat kolagen a proto je potřeba ho doplňovat. Dostatek kolagenu v těle ovlivňují také genetické predispozice, které jsme zdědili po našich předcích.
Kolagen lze získat ze stravy, hlavně z potravin s vysokým obsahem proteinů. Mezi takové, které podporují tvorbu kolagenu, patří například hovězí maso, ryby, červená zelenina, citrusové plody, vývary z kostí. Vitamin C je klíčem ke krásné a zdravé pokožce, ale působí také jako antioxidant a pomáhá při tvorbě kolagenu. Snadno získáme kolagen také prostřednictvím doplňků stravy.
Foto: Shutterstock