Známe to všichni – i když se snažíme být sebeopatrnější, občas se nám zažívací potíže prostě nevyhnou. Někteří z nás při nich míří do lékárny, jiní spíše pokukují po přírodních pomocnících. Na které se vyplatí vsadit?
Kromě pálení žáhy se může po nezřízeném hodování dostavit rozbouřený žaludek, nafouklé břicho, průjem či zácpa. Pokud obtíže nastanou, dokáže pomoci příroda. Přinášíme vám přehled základních bylin, které se osvědčily jako první pomoc v boji proti trávicím problémům.
Ach, ta žáha
Pyróza, kterou známe spíše jako pálení žáhy, podle americké National Library of Medicine pravidelně postihuje 20 % obyvatel Evropy a Ameriky. Palčivý pocit pálení v oblasti hrudní kosti často doprovází i tíživý pocit v krku, obtížné polykání či výraznější produkce slin. Projevy nastávají vlivem špatného fungování česla, svěrače mezi jícnem a žaludkem, následkem čehož žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu.
Problém obvykle po krátké době samovolně odezní, ovšem pokud chceme tělu ulevit o něco dříve, je vhodné poohlédnout se po bylinkách, které krotí tvorbu žaludečních kyselin a klidní trávicí systém. Při problému pálení žáhy je podle bylinkářek nejúčinnějším prostředkem rakytníkový olej a výtažek z houby čagy. K regeneraci sliznice trávicího ústrojí je vhodná tinktura z pýru a lopuchu.
Když je břicho jako balon
Častou poruchou trávení je i nadýmání. To se obvykle dostavuje po konzumaci potravin, které podporují tvorbu plynů ve střevech, typicky sacharidy. Trávicí enzymy navíc nebývají plně funkční, kvůli čemuž se strava rozkládá teprve až v tlustém střevě za asistence bakterií či kvašení. To způsobuje napětí v břiše, pocit nafouknutí, ale i nepříjemné bolesti a křeče.
Ke zlepšení trávení, a tím i prevenci nadýmání, je nutné udržet ve správné činnosti slinivku, žlučník a játra. Dále pak pročistit střevo a posílit jeho činnost. Aby byla činnost slinivky co nejlepší, můžeme použít extrakt z houbičky penízovky. Játra a žlučník nám posílí a zregeneruje gemmoterapeutikum z ostropestřce a jalovce. Také směs z dubu, černého rybízu, lnu, brusinky a olše pomůže pročištěním střeva stav upravit. Osvědčeným pomocníkem jsou i bylinné čaje z anýzu, fenyklu či máty.
Když pozlobí i střeva
Často nás z řady důvodů může potrápit také průjem. Při těchto potížích bychom nejdříve měli vyloučit možné příčiny způsobené infekcí. Lichořeřišnice nebo topol likvidují parazity v trávicím systému. K zastavení průjmu přispívá borůvka a brusinka, případně gemmoterapeutikum z černého rybízu, dubu nebo lesního bezu hroznatého.
V opačném případě, při zácpě, je potřeba aktivitu střev naopak podpořit. K rozhýbání střev se používá směs ananasu, vinných hroznů a mořských řas. Jako součást léčby bychom měli dobře očistit střeva od bakterií, které se vlivem zácpy usazují a hromadí. Antibakteriální účinky má například česnek. Z preventivních důvodů je vhodné pravidelně užívat dužinu z tykve nebo tinkturu z dubu, lnu, kukuřice a černého rybízu.
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová