Opravdu je nutné vyhýbat se vejcím? Určitě ne. I samotný žloutek má organismu co nabídnout. Kolik má kalorií a jak působí na zdraví? Trpíte-li na oči, kosti nebo imunitu, zvyšte jeho příjem!
Vaječné žloutky měly špatnou pověst kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Proto lékaři kdysi stanovili, aby lidé omezili spotřebu vaječného žloutku, a zejména ti jedinci s vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem nebo nelichotivými srdečními podmínkami. To už je, naštěstí, minulost.
Cílenější výzkum ukazuje, že vysoká hladina cholesterolu v krvi není tak ovlivněna potravinami obsahujícími cholesterol, jako jsou vejce, ale spíš individuálními faktory, ke kterým patří etnicita, pohlaví, hormonální funkce a celková výživa. Vajec se tedy není třeba bát. Bílky i žloutky mají vysoký obsah bílkovin a pochlubit se mohou i mnoha základními vitaminy, minerály, tuky a zdravými kaloriemi.
Pramen zdraví v křehké skořápce
Vejce jsou v podstatě levným, výživným, všestranným a snadno dostupným jídlem, navíc jejich konzumace obvykle není v rozporu s většinou náboženských nebo morálních pokynů. Co se týče konkrétně žloutků, tak ty lékaři dávají do spojitosti se zvýšením imunitní funkce, včetně antioxidačního, antimikrobiálního a protirakovinového účinku.
Podle nich žlutý střed také podporuje zdraví očí, působí na snížení rizika makulární degenerace a katarakty, zlepšuje hustotu a odolnost kosí. Některé studie dále potvrdily, že žloutek působí na metabolismus tuků a bílkovin, podílí se na buněčném růstu, udržuje zdravý krevní tlak, ovlivňuje pokožku, vlasy, střeva, močový měchýř i mozek.
Na co si dát pozor?
Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) poskytuje syrový vaječný žloutek z jednoho standardního, 17gramového vejce 55 kalorií, 2,7 g proteinu, 4,51 g tuku a mnoho dalšího. Nalézt se v něm dá 22 mg vápníku, 0,46 mg železa, 1 mg hořčíku, 66 mg fosforu, 19 mg draslíku, 8 mg sodíku a 0,39 mg zinku. Celkově má žloutek příznivé účinky na zdraví, včetně prevence několika dlouhodobých a infekčních chorob. Vždy však platí, že kontakt se syrovým vejcem znamená umytí rukou i povrchů.
Nejčastějším zdravotním problémem spojeným s vejci je otrava salmonelou. Infekce salmonel přitom mohou být velmi závažné, zejména pro malé děti, osoby se sníženou imunitou a starší jedince nad 65 let. Hygienu a ani odběr od místních farmářů tedy není radno podceňovat.
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account