Zdravé české chipsy jsou oblíbené i v zahraničí
Chipsy už nejsou symbolem nezdravého jídla. Češi je vyrábějí z luštěnin. 

Obezita, cukrovka, vysoký tlak, cévní onemocnění. To jsou jen některé z negativních vlivů, které má na lidský organismus časté pojídání chipsů. Vzdát se slané pochoutky je ale těžké. Podnikatelé Martin Mondek a Ondřej Kocur z Jeseníku proto před dvěma lety začali vyrábět chipsy z luštěnin. V kombinaci s příchutěmi jako mák, česnek či chilli zdvojnásobili za pouhý rok prodeje a vytvořili početnou komunitu fanoušků.

Málokterá potravina má u dietologů tak špatnou pověst jako bramborové chipsy. Jejich častá konzumace má kvůli vysokému obsahu soli a rafinovaných, teplem upravovaných olejů velmi neblahý vliv na lidské zdraví. Značně riziková je navíc látka akrylamid, což je sloučenina vznikající už při teplotách nad 100 °C během smažení potravin bohatých na škrob, jako jsou právě brambory. Nalézt alternativu, která by omezila zmíněné nezdravé vlivy, ale přitom si zachovala křupavost a delikátní chuť, se donedávna jevilo jako nemožné. Kombinace luštěninové mouky a zajímavých příchutí se však ukázala jako správná cesta. “Luštěniny jsou jak známo plné bílkovin a minerálů a prospívají našemu tělu. V Česku se v jídelníčku zatím neobjevovaly tak často, jak by si zasloužily. Chceme to změnit a ukázat lidem, že to není jen o hrachové polévce nebo čočce na kyselo,” vysvětluje Martin Mondek ze společnosti Yeschips.
 

Z Ostravy do Frýdku. Společnost Yes Chips, kterou založil Martin Mondek, loni přestěhovala výrobu z Ostravy do Frýdku-Místku. Denně tady udělají čtyři tisíce sáčků luštěninových chipsů. autor: HN – Libor Teichmann
https://www.tyden.cz/rubriky/relax/apetit/chipsy-uz-nejsou-symbolem-nezdraveho-jidla-cesi-je-vyrabeji-z-lustenin_464233.html

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account