Pistácie neboli řečíky jsou keře s šedou kůrou a výškou zhruba 10 m. Jejich plody jsou protáhlé oválné pecky o velikosti asi 2,5 cm. Velmi vysoké keře pistácií se pravidelně seřezávají, aby se usnadnila jejich sklizeň. Plně plodí až po 5 – 8 letech. V přírodě bývají oblíbenou potravou ptáků a savců.

Odkud se k nám pistácie dostaly
Už v dávných dobách se pistácie spolu s medem a mandlemi považovaly za „jeden z nejlepších plodů země“. Původně nejspíše divoce rostly v suchých oblastech střední a západní Asie. Postupně se rozšířily do jihovýchodní Asie, Severní Ameriky a Středomoří. Pistácie nejsou příliš náročné na půdu a v teplejších zemích jsou proto vhodnou plodinou pro chudé a suché horské půdy, kde nelze jiné na trhu často méně ceněné druhy ořechů pěstovat. Plody pistácií jsou béžové skořápky, které rostou na keřích v hroznech. Pokud skořápka dozraje, podélně puká na spojnici. Pokud však v průběhu růstu nemá příznivé podmínky, skořápka nepukne. Barva jádra je od žluté po odstíny zelené. Čím zelenější je, tím je kvalitnější
Proč si pistácie dopřát
U nás jsou známé především pražené pistáciové oříšky solené, které vylupujeme z polootevřených skořápek. Někdy mohou být tyto skořápky uměle nabarveny na červeno, a to proto, aby se zamaskovaly skvrny, které byly způsobeny ručním sklízením. Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny, moučníky typu baklava, což je středomořský recept z listového těsta a sladké náplně s pistáciovou příchutí… Tvarem a složením jsou pistácie podobné piniovým oříškům, ale mají více proteinů a méně tuků. Významné jsou i svým množstvím sacharidů. Obsah provitamínu A i vitamínu C mají relativně nízký, jsou však velmi bohaté na draslík, hořčík, fosfor a vápník. Mají stejný nebo vyšší obsah železa jako čočka. Obsahují cenné stopové prvky jako je měď, která podle posledních výzkumů ulehčuje tělu vstřebávání železa. Kombinace železa a mědi svým protianemickým účinkem převyšuje všechny farmaceutické přípravky s obsahem samotného železa. Účinek se ještě zvýší, když se spolu s pistáciovými oříšky konzumují druhy ovoce a zeleniny bohaté na vitamín C, který absorpci železa ve střevech zlepšuje. Z výše uvedených důvodů se pravidelná konzumace pistáciových oříšků doporučuje všem, kdo trpí anémií způsobenou právě nedostatkem železa. Správně skladované pistácie jsou požehnáním pro naše zdraví. Obsahují fytosteroly, které redukují množství nebezpečného cholesterolu v krvi a chrání před vznikem některých druhů rakovin.
Kupte si pistácie i o Vánocích
Krátce před adventním časem se obchody začínají více než jindy plnit nejrůznějšími druhy ořechů. Jedněmi z nich jsou i oříšky pistáciové. Jejich cena může nejednoho od koupě odradit, ale proč si tento “luxus” alespoň někdy nedopřát. A navíc, když jsou pistácie tak zdravé!
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account