Čaj s medem a citrónem, jako účinnou pomoc při nachlazení, známe určitě všichni. Víte ale, že med je mimo jiné i velice užitečnou součástí sportovní výživy?

Základem medu je směs tří sacharidů, a to glukózy, fruktózy a sacharózy. Právě díky nim funguje ve sportovní výživě lépe než sacharóza nebo glukóza dodávaná tělu samostatně. Fruktóza se totiž v těle metabolizuje odlišnou cestou než glukóza, a protože oba procesy mohou běžet současně, doplní kombinace obou cukrů tělu energii mnohem rychleji než konzumace pouze jednoho z nich. Výhodou je i obsah vitamínů a minerálů a důležitý je také fakt, že med na rozdíl od bílého cukru, zdaleka tolik nepřekyseluje organismus.
Babské medové elixíry zdraví:
Med a drcený česnek – má silný protivirový a antibiotický efekt, působí preventivně a posiluje imunitu při chřipce a nachlazení
Med a zázvor – ve formě čaje se užívá při virózách (léčí a silně zahřívá)
Med a mléko – v teplé formě se užívá při nespavosti
Med, mléko a rum – tzv. medvědí mléko se užívá při nachlazení
Med a jablečný ocet (s vodou) – podporuje metabolismus, hubnutí a zdraví srdce.
Zapomenout ovšem nesmíme ani na unikátní účinky medu na lidské zdraví. Med totiž není jen obyčejné sladidlo, jde o extrakt z květů s obsahem řady důležitých látek. Najdeme v něm celou škálu vitamínů (A, C, B1, B2, B6, B 12, D, E), minerálů (vápník, draslík, hořčík, fosfor, křemík, železo), bílkoviny, pyl a éterické oleje. Za zmínku z hlediska sportovní výživy určitě stojí významné množství železa ve výborně vstřebatelné formě.
Med má také prokazatelný antibiotický efekt, ničí poměrně velkou skupinu mikroorganismů, a jeho pravidelná konzumace je skvělou prevencí viróz, angín, chorob dýchacích cest, ale i srdečně cévních onemocnění. Navíc posiluje nervovou soustavu, pomáhá mírnit nespavost, podporuje rekonvalescenci, trávení a detoxikaci organizmu a má rovněž pozitivní vliv na kůži. Nanesení tenké vrstvy na pokožku urychluje hojení popálenin, omrzlin a drobných poranění.
Při užívání medu je vhodné mít na paměti jednu důležitou věc. Teplota nad 45° C ničí některé jeho účinné látky, takže tradiční užití medu k oslazení horkého čaje není úplně nejlepší volbou. Přidávejte jej raději do čaje již částečně vychladlého. Zrovna tak se vyvarujte oblíbeného postupu na odstranění cukernatosti v podobě zahřívání medu ve vodní lázni. Cukernatost ostatně účinky medu nesnižuje. Pokud vám chuťově či vzhledově vadí, kupujte si raději med medovicový (lesní), který cukernatí méně než květový. 
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account