Mladší dcerka už měsíc pokašlává. CRP je již v pořádku, žádná teplota, žádné bolesti nebo nespokojenost, nic další se neobjevuje. Jen občas ještě zakašle. Říkám si, než do ní dokola cpát léky, zkusíme čaj.
Vlezu do skříňky a padne mi do oka rakytníkový. Účinky neznám, ale místo dalšího hledání se nechám vést a uvařím právě ten. 
Pak mi to nedá, podívám se na chytrý internet a je to jasné. Sáhla jsem správně. Kromě toho, že je tato bobule nadupaná vitaminy, podporuje i hojení a léčbu sliznice plic a průdušek. Jupí! 😀
A jakou další sílu v sobě ukrývá?
1. pěknou sbírku vitamínů: A, B, C, D, E, K,
2. vitamin E je tady jako skutečná bomba, rakytník ho obsahuje nejvíce ze všech podobných plodů,
3. obsahuje karoten, ze kterého se tvoří vitamin A,
4. minerální látky, sacharidy, olej, organické kyseliny, a další zajímavé složky.
 
Rakytník je takový malý zázrak z přírody, využít se dá celý. Můžete si uvařit čaj, používat jako olej, připravit chutný sirup nebo plody sníst jednoduše jako ovoce 🙂
Rakytníkový čaj
Čaj připravíte stejně jako většinu běžných čajů. Dají se sehnat i zajímavé kombinace, třeba s mátou je to příjemné osvěžující, pije se spíš vlažný. Má slabší účinky jako bobule, ale i listy obsahují hodně účinných látek. Několik šálku týdně vám dodá vitalitu, zlepší trávení, pročistí krev a může zlepšit i pleť. Celkově je to prima společník 😉
Rakytníkový olej
Olej má široké použití, je praktický pomocník domácí lékárničky. Vyrábí se přímo z bobulí, má tedy maximální obsah všech vitamínů a účinných látek. Pročisťuje a upravuje funkci vnitřních orgánů, chrání a hojí sliznice, snižuje vysoký krevní tlak, podporuje imunitu, léčí kožní nemoci, včetně akné, lupénky a pod. Má antiseptické a antibiotické účinky, chrání před volnými radikály a celkově nám může pomoct vplout opět do zdraví!

Rakytníkový sirup
Ten mě zaujal jako dobrá alternativa pitného režimu pro děti. Potřebujeme 2,5 l plodů, cukr dle vlastního uvážení, cca 15 g kyseliny citrónové a 1,5 l vody. Ve vodě rozmícháme kyselinu citrónovou a zalijeme tím rakytníkové bobule. Necháme stát 24 hodin. Pak scedíme a vzniklou hmotu propasírujeme přes sítko do vhodného hrnce. Ohřejeme na cca 40 °C a přidáme cukr. Zamícháme, necháme vychladit a máme hotovo 🙂
Jsem pro nějakou alternativu klasického bílého cukru, ale umělé sladidlo jenom v případě, že je to pro vás nutné. 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account