Chia semínka: Zdravá volba plná omega-3 mastných kyselin a bílkovin
Chia se hodí po celý rok, jsou velmi variabilní, jednoduše použitelné, nemají téměř žádnou chuť a proto s nimi lze poměrně dobře kouzlit v řadě různých pokrmů. Můžete je vyzkoušet i do vánočního cukroví, najdete jej třeba v receptu Chia vanilkové rohlíčky.
Co jsou chia?
Chia jsou drobná semínka rostliny šalvěje hispánské (Salvia hispanica) z čeledi hluchavkovitých. Chia pochází ze Střední Ameriky a v dobách Aztéků patřila spolu s kukuřicí, fazolemi a amarantem mezi základní kameny jídelníčku tehdejších obyvatel. Chia semínkům se přezdívalo také „potrava běžců“, protože dokáže poskytnout energii a výdrž pro extrémní fyzické výkony.
Proč chia?
Chia semínka jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Více než třetinu hmotnosti chia semínek tvoří vláknina. Chia jsou také nejbohatším rostlinným zdrojem omega 3 mastných kyselin důležitých pro naše srdce a mozek. Vysoký podíl bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků (vápník, mangan, fosfor) ocení nejen sportovci a vegetariáni.
V neposlední řadě chia vyniká také obsahem antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a předčasnému stárnutí.
Chia semínka pomáhají ke snížení váhy
Semínka chia váží dobře vodu (dokáží absorbovat až desetinásobek své váhy), čímž vytvoří hustý gel, který navozuje pocit plnosti, zpomaluje trávení cukrů a dobře hydratuje tělo.
Chia semínka a cukrovka
Chia dokáže zpomalit rozklad sacharidů a regulovat tak hladinu krevního cukru. Podle posledních studií by chia mohla být potenciálním přírodním lékem při cukrovce 2. typu.
Chia semínka jsou lehce stravitelná
Lidské tělo tráví chia velmi snadno. Semínka se mohou konzumovat celá a není potřeba je předem semlít jako např. lněná semínka. Trávení napomáhá chia také svým vysokým obsahem vlákniny.
Chia semínka se pohodlně zpracovávají
Použití chia semínka je velmi snadné a univerzální. Na rozdíl od lněných semínek nejsou tvrdá na skus a není potřeba je používat mletá. Při styku s tekutinou na sebe váží vodu a vytvoří hustý gel, kterým lze pokrmy zahušťovat či spojovat. Semínka nemají žádnou specifickou chuť, čímž se stávají velmi variabilní součástí široké řady pokrmů a nápojů.
Můžete je přimíchat do ovocných či mléčných koktejlů, přidat do jogurtů, müsli, pomazánek, cereálních kaší, polévek či dresingů. Při přípravě pečiva zjemňují konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost. Naklíčená chia semínka jsou skvělým doplňkem zeleninových salátů. V některých případech může chia gel díky svým pojivým vlastnostem dokonce nahradit vejce.
Chia semínka jsou vhodná pro kohokoli včetně dětí a kojících žen. Je skvělým doplňkem stravy pro vegetariány a vegany, sportovce, diabetiky, lidi alergické na lepek, při redukčních dietách a při zvýšeném psychickém a fyzickém vypětí.
Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce semínek, ačkoli žádné negativní účinky nebo předávkování zatím nebylo zjištěno.
Zdroj foto:Pixabay.com