Cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří, pokud si však letos chcete zamlsat bez výčitek a obav o svou figuru, dejte letos přednost zdravější variantě cukroví. Připravili jsme pro vás pár osvědčených receptů, které jsou nejen velmi chutné, ale v porovnání s klasickým cukrovím i výživově hodnotnější.

Základem jsou vysoce kvalitní suroviny

K tomu, abyste zaručili, že bude vaše cukroví zdravější, je zapotřebí jen jediná věc  – pracovat s těmi nejlepšími surovinami. Zapomeňte proto na přehnaně sladké a tučné chutě a začněte objevovat kouzlo těch přirozených. K pečení používejte celozrnnou mouku, která obsahuje cennou vlákninu, vitamíny B, D, E, enzymy, minerální látky a stopové prvky. Cukroví neplňte tučnými krémy a nepoužívejte nic s obsahem barviv a konzervantů. Používejte pouze kvalitní máslo či tuky. Vajíčka sežeňte z domácího chovu. „Kromě celozrnné mouky se k pečení zdravějšího cukroví hodí i ovesné vločky. Bát se nemusíte ani oříšků, sušeného či lyofilizovaného ovoce nebo vysokoprocentní čokolády,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

Zajímavost: Nejste zvyklá na pečení z celozrnné mouky? Celozrnná mouka se oproti té bílé více drolí a odlišná je i chuť hotového pokrmu. Při prvních pokusech proto dejte například dvě třetiny mouky bílé a jednu celozrnné. Poměr si upravte podle sebe.

Čím cukroví osladit aneb je bílý cukr zabiják?
Cukr je spojován s řadou zdravotních potíží včetně obezity. Jeho škodlivostí se zabývá celá řada odborníků, mnohdy však zapomínají na důležitou informaci. Lidské tělo se bez cukru neobejde. Pokud bychom měli v těle nedostatek cukru, náš organismus by mohl zkolabovat a mozek by nebyl schopen fungovat. Cukr je pro lidské tělo tím nejdůležitějším a zároveň nejrychlejším zdrojem energie. Sám o sobě tedy není špatný, jde pouze o to, abychom to s jeho denní konzumací nepřeháněli. Při pečení navíc můžete použít alternativní sladidla, ideálně v přírodní podobě. „Cukroví můžete osladit medem nebo použít k oslazení datle, které mají oproti bílému cukru přidanou hodnotu v podobě vitamínů a minerálních látek. Podobnou službu udělají třeba i sušené švestky nebo meruňky, které jsou použité v receptu na marokánky,“ dává svoje tipy specialistka na výživu a dodává, že mnohdy stačí množství sladidel v receptech pouze omezit.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account