Kokosky ze špaldové celozrnné mouky

Vytisknout recept
Cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří, pokud si však letos chcete zamlsat bez výčitek a obav o svou figuru, dejte letos přednost zdravější variantě cukroví. Připravili jsme pro vás osvědčený recept na kokosky ze špaldové celozrnné mouky, který je nejen velmi chutný, ale v porovnání s klasickým cukrovím i výživově hodnotnější.
Základem jsou vysoce kvalitní suroviny
K tomu, abyste zaručili, že bude vaše cukroví zdravější, je zapotřebí jen jediná věc  – pracovat s těmi nejlepšími surovinami. Zapomeňte proto na přehnaně sladké a tučné chutě a začněte objevovat kouzlo těch přirozených. K pečení používejte celozrnnou mouku, která obsahuje cennou vlákninu, vitamíny B, D, E, enzymy, minerální látky a stopové prvky. Cukroví neplňte tučnými krémy a nepoužívejte nic s obsahem barviv a konzervantů. Používejte pouze kvalitní máslo či tuky. Vajíčka sežeňte z domácího chovu. „Kromě celozrnné mouky se k pečení zdravějšího cukroví hodí i ovesné vločky. Bát se nemusíte ani oříšků, sušeného či lyofilizovaného ovoce nebo vysokoprocentní čokolády,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
Zajímavost: Nejste zvyklá na pečení z celozrnné mouky? Celozrnná mouka se oproti té bílé více drolí a odlišná je i chuť hotového pokrmu. Při prvních pokusech proto dejte například dvě třetiny mouky bílé a jednu celozrnné. Poměr si upravte podle sebe.
Čím cukroví osladit aneb je bílý cukr zabiják?
Cukr je spojován s řadou zdravotních potíží včetně obezity. Jeho škodlivostí se zabývá celá řada odborníků, mnohdy však zapomínají na důležitou informaci. Lidské tělo se bez cukru neobejde. Pokud bychom měli v těle nedostatek cukru, náš organismus by mohl zkolabovat a mozek by nebyl schopen fungovat. Cukr je pro lidské tělo tím nejdůležitějším a zároveň nejrychlejším zdrojem energie. Sám o sobě tedy není špatný, jde pouze o to, abychom to s jeho denní konzumací nepřeháněli. Při pečení navíc můžete použít alternativní sladidla, ideálně v přírodní podobě. „Cukroví můžete osladit medem nebo použít k oslazení datle, které mají oproti bílému cukru přidanou hodnotu v podobě vitamínů a minerálních látek. Podobnou službu udělají třeba i sušené švestky nebo meruňky, které jsou použité v receptu na marokánky,“ dává svoje tipy specialistka na výživu a dodává, že mnohdy stačí množství sladidel v receptech pouze omezit.
Představujeme vám recept na kokosky ze špaldové celozrnné mouky, se kterým se o svou figuru nemusíte strachovat. 
Postup: Všechny ingredience pečlivě smíchejte. Výsledkem by mělo být vláčné těsto, které bude potřeba uhladit a vložit na přibližně 3 minuty do mikrovlnné trouby. Jakmile se směs trochu vysuší, můžete začít kokosové těsto lžičkou klást na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 až 170 stupních asi 15 minut. Kokosky by měly mít lehce hnědou barvu. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout.
Zajímavost: Věděli jste, že špaldová mouka přidává pokrmům příjemnou a lehce oříškovou chuť? „Špaldovou moukou můžete nahradit klasickou mouku v jakémkoli receptu, přičemž její nespornou výhodou je, že špalda obsahuje více vitamínů a minerálních látek než klasická mouka. Je i lehce stravitelná,“ tvrdí Michaela Ryglová.
 
 
 
200g - kokos
1lžíce - celozrná špaldová mouka
2lžíce - kokosové mléko
1lžíce - mléko
4lžíce - agáve sirup dle chuti
1/5lžička - vanilkový extrakt
příprava - 15
vaření - 15
Kategorie Cukroví
Uvařila TerezaLavičková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account