Houževnatec jedlý – původem z Východní Asie je třetí nejpěstovanější houbou na světě. Pro své pozitivní účinky na zdraví je velmi oblíbená v asijské a orientální kuchyni a je častou přísadou vegetariánských jídel.
SHIITAKE můžeme používat v kuchyni do různých směsí, polévek, omáček, pod masa a nebo si ho vychutnat samostatně orestované na másle jako svačinku s čerstvým chlebem. Já jsem zde dala recept na omáčku z této houby a je velmi vhodná i pro vegeratiány, kdy občas tuto stravu také zařadím do mého jídelníčku.
Byla jsem velmi mile překvapená, když jsem tuto houbu objevila v jednou hypermarketu a kupuji si jí docela často. Samozřejmě také hodně vařím jídla, kam přidávám lesní houby, žampiony a hlavně hlívu ústřičnou. Dají se namrazit, takže mám zásobu.
Letos se v našich lesích objevily i houby lišky, které jsou také velice zdravé. Ráda objevuji nové, zdravé produkty.
