Snižuje symptomy alergií, pročišťuje krev, čistí játra a další. Uděláte si ho takto..
Kopřiva je lék, který je zcela zdarma. Roste volně na polích, louce a dokonce ji najdeme i jen-tak u našeho domu.
Kopřiva je velmi prospěšná nejen pro naši zahradu – ve formě hnojiva, výluhů či jako přísada do kompostu.
Ohromná je i pro naše zdraví. Dnes se s Vámi chci podělit o recept recept na léčivý kopřivový sirup, který mi poradila lékařka na anémii.
Kromě toho má tento kopřivový sirup i další skvělé účinky na naše zdraví. Kopřivu je nejlepší sbírat, dokud je mladá, nejpozději do poloviny května.
Kopřivový sirup a jeho účinky:
-
léčí anémii
má močopudné účinky (prospívá ledvinám a močovému ústrojí)
čistí játra
zlepšuje kvalitu vlasů
vysoký obsah vitaminu C
prospívá srdci a krevnímu oběhu
pročišťuje organismus a detoxikuje
snižuje hladinu glukózy v krvi
výrazně snižuje symptomy alergií
Co budeme potřebovat:
-
40 vrcholů kopřivy (sbíráme na místech, která nejsou znečištěna)
6 citronů (já myju v octové vodě, abych se zbavila postřiků a chemie na kůře)
3 litry studené vody
1 kg hnědého cukru nebo 200 g medu
postup:
Pokud den před sklizní pršelo, kopřivu nemusíte ani mýt – sbírejte ji tam, kde máte jistotu, že nedošlo ke znečištění. Pokud se ji přece jenom rozhodnete umýt, tak jen tak, že krátce ponoříte do vody.
Připravíme si nádobu, do které ponoříme kopřivu a nařezané citrony. Přikryjeme a necháme 24 hodin louhovat. Pak dobře promícháme a scedíme tekutinu, do které přidáme cukr nebo med a necháme ještě tak den odležet, dokud se cukr rozpustí (občas promícháme). Skladujeme v čistých nádobách v ledničce.
Na anémii jsem kopřivový sirup užívala tak, že 100 ml tekutiny jsem smíchala se stejným množstvím vody a pila během dne.
Recept na kopřivový sirup, který dlouho vydrží i bez sterilizace
co budeme potřebovat:
-
40 ks kopřivy (já dávám vršky kopřiv)
40 g kyseliny citrónové
1,5 kg třtinového cukru
2 l horké vody
postup:
Kopřivu dáme do hrnce a zalijeme vařící vodou. Přidáme kyselinu citrónovou, přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin.
Potom tekutinu scedíme. Přendáme ji na sporák a necháme trochu zahřát, přidáme cukr – díky zahřátí se cukr lépe rozpustí. Pokud vznikne pěna, odebereme ji pomocí naběračky.
Necháme vychladnout a dáme do čistých sklenic. Netřeba sterilizovat. Používáme jako klasický sirup.
„Krásný každý den” Váš kouč Marie Kostelecká
www.mariekostelecka.cz
„Inspiruji lidi ke změnám, které vedou k radostnějšímu,spokojenějšímu a šťastnějšímu životu.“
Další články: https://www.zenysro.cz/marie-kostelecka