Šťávy ze zeleniny a ovoce jsou chutné, lákavé a navíc nabyté enzymy, které vyživí celé tělo, včetně kůže. Pití zeleninových šťáv pomáhá při léčbě akné a dalších nemocí, tak se pojďme podívat na to, čím jsou šťávy tak přínosné a jak si je připravit. Čekají vás i 3 šťávové recepty na podporu zdraví kůže.

Úvod do odšťavňování

K odšťavnění potravin je potřeba kvalitní odšťavňovač – odstředivý pro měkčí druhy potravin a šnekový pro listovou a taky tvrdší zeleninu. Dobrý návod pro výběr odšťavňovače hledejte tady


Jak tedy vzniká šťáva? Při odšťavňování se ze zeleniny a ovoce odděluje voda spolu s živinami a do odpadu se vytlačuje nerozpustná vláknina. Díky tomu je šťáva snáze stravitelná a živiny z ní se rychle absorbují do těla.
Šťáva bez vlákniny je rychle absorbovaná do krevního oběhu, takže se nedoporučuje odšťavňovat samotné ovoce. Docházelo by tak k rapidnímu zvýšení hladiny cukru a nestabilní hladina cukru v krvi může vést ke změnám nálady, ztrátě energie a také kožním problémům. Vždy je lepší kombinovat větší část zeleniny (i listové) a menší část ovoce.
Čerstvé šťávy ze zeleniny jsou bohaté na živiny a obnovují tělo na buněčné úrovni, doporučují se proto při detoxikaci a pročišťování organismu.

Šťávy pro zdravou pleť bez pupínků

Odštavnit můžete spoustu druhů zeleniny a ovoce. Nejlepší potraviny k odšťavnění, které posílí zdraví kůže, jsou – okurka, řapíkatý celer, kadeřávek, špenát, mrkev, řepa, jablko, pomeranč, zázvor, grep, citron.
Při léčbě kožních problémů je potřeba podpořit očistu jater a k tomu dopomůže konzumace řepy. Řepa je jedna z nejefektivnějších potravin na pročištění jater, takže jejím odšťavňováním do sebe dostanete spoustu důležitých látek. A musím vychválit i okurky, které jsou fenomenální potravinou pro léčbu kůže hlavně díky jejich hydratačním schopnostem – obsahují až 95 % vody. Kromě toho mají spoustu vitamínu A, C a E, tedy vitamíny potřebné pro zdravou kůži.


Dnes mám pro vás recepty na 3 řepové šťávy, které podpoří zdraví a vzhled vaší pleti (zdroje receptů – 123). 

Šťáva pro zářivou pleť

    ½ malé hlávky červené zelí
    1 střední řepa
    1 mrkev
    1 střední okurka
    1 velký pomeranč
    ½ limetky
    5 cm kousek zázvoru

Šťáva na pročištění jater

    1 řepa
    1 jablko
    1 oloupaný citrón
    kousek zázvoru

Řepná šťáva se zázvorem

    1 jablko
    3-5 cm čerstvého zázvoru (množství závisí na Vaší chuti)
    2 červené řepy
    3 velké mrkve
    hrst špenátu nebo kapusty

Tyto tipy k odšťavňování se vám budou hodit

    Šťávy pijte na lačný žaludek, nikoliv jako nápoj po jídle.
    Šťávy nikdy nevypijte naráz, ale po malých doušcích a v ústech chvíli nechte promísit se slinami.
    Šťávy pijte čerstvé a neuchovávejte je déle jak 12h. Po odšťavnění probíhají oxidační procesy a snižuje se obsah vitálních látek. U citrusů už po 15 minutách je výrazně snížen obsah vitamínu C.
    Odštavňujte ovoce a zeleninu nejlépe v bio kvalitě a z lokálních potravin.
    Při odšťavňování používejte více zeleniny než ovoce. Ovoce je sice plné živin, ale je bohaté na cukr. Během odšťavňování se ovoce zbaví vlákniny, která jinak zpomaluje nárůst hladiny krevního cukru po konzumaci cukrů. Ovoce používejte pouze pro doslazení celé šťávy, hlavní složkou by měla být zelenina. A pokud vás trápí akné, raději se vyhněte odšťavňování velmi sladkého ovoce – hrozny, ananas, sladší druhy jablek.
    Vzhledem k obsahu cukru je dobré pít ovocné nápoje spíše dopoledne a odpoledne už pouze zeleninové s minimem ovoce.
    Pro lepší absorpci vitamínů rozpustných v tucích si před vypitím šťávy dejte nějaké zdravé tuky (pár mandlí, lžíce kokosového oleje, kousek avokáda).
    Zeleninové šťávy si můžete užívat i v případě, kdy nemá odšťavňovač. Stačí mít kvalitnější mixér, všechny ingredience rozmixovat a směs pak přecedit přes plátýnko.
    Hrajte si s odšťavňováním. Testujte, co a jaké kombinace vám chutnají a dělají vám dobře.

A teď mě zajímá:
Máte rádi šťávy? Zkoušeli jste i šťávový půst?

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account