Pažitka překvapivě obsahuje více vitaminu A než jakékoliv jiná cibulová zelenina.

100 g čerstvých listů obsahuje 145 % denní doporučené dávky. Kromě toho zelené listy obsahují jiné flavonoidy, fenolové antioxidanty,

jako jsou karoteny zea-xanthin a lutein. Společně tyto sloučeniny pomáhají chránit lidské tělo před rakovinou plic a ústní dutiny.

Pažitka má také některé další důležité vitamíny, jako je vitamin C a K, ve skutečnosti, pažitka je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K.

100 g čerstvých zelených lístků obsahuje 212,7 mikrogramů nebo 177 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu.

Vědecké studie ukazují, že vitamín K má potenciální úlohu pro zdraví kostí, a to podporou tvorby kostí a jejich posilování.

Vitamin-K v potravě pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby.

Čerstvá pažitka je bohatým zdrojem fosfátů. 100g listů pažitky zajišťuje 105 mikrogramů nebo 26 % denní doporučené dávky fosfátů.

Kyselina listová je nezbytná pro syntézu DNA a buněčného dělení.

Přiměřené množství kyseliny listové v potravě během těhotenství může pomoci zabránit defektem neurální trubice plodu dítěte.

V listech pažitky jsou zastoupeny i vitamíny ze skupiny B-komplex, stejně jako některé základní minerální látky, jako je měď, železo,

mangan, zinek a vápník.

Listy zeleniny obsahují několik důležitých vitamínů, jako je pyridoxin, kyselina pantotenová, niacin, riboflavin, thiamin

a to vše ve zdravých poměrech.

 Dosud jsem neměla tušení, jak je pažitka prospěšná.

Hudlenka

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account