Zdravotní výhody pažitky.
Pažitka má velmi nízký obsah kalorií, 100 g čerstvých listů obsahuje pouze 30 kalorií.
Nicméně, bylinka obsahuje mnoho znamenitých flavonoidů, antioxidanty, rostlinné vlákniny, minerální látky a vitamíny,
které mají osvědčené přínosy pro zdraví.
Podobně jako jarní cibulka obsahuje pažitka více rostlinné vlákniny než ostatní zástupci cibulovitých rostlin jako cibule, šalotka, pórek
a podobně. 100 g čerstvých listů vám poskytne 2,5 g, což je 7 % z denní doporučené dávky vlákniny.
Obsahuje alicin.
Laboratorní studie ukazují, že alicin snižuje produkci cholesterolu. Dále se také potvrdily antibakteriální, antivirové a anti houbové účinky.
Alicin také snižuje tuhost cév a tím pažitka snižuje celkový krevní tlak.
Kromě toho má fibrinolytické účinky, které odstraňují sraženiny v cévách, což pomáhá snížit celkové riziko
ischemické choroby srdeční (ICHS), periferní cévní onemocnění a mrtvice.
Hudlenka
![](https://www.zenysro.cz/images/blog/46464/main.jpg)