3 + 1 překvapujících věcí, které jste o rostlinné stravě nevěděli
Mohou za nemoci z nedostatečně pestré stravy vegetariánské či veganské způsoby stravování? A je obtížnější získat z rostlinné stravy veškeré nezbytné živiny? Udělali jsme toho již dost pro udržitelnost tím, že jsme se vzdali živočišných produktů či snížili jejich konzumaci? I přesto, že bezmasá jídla mohou mít benefity jak pro naše zdraví, tak pro životní prostředí, velice záleží na tom, jak si vybíráme potraviny, které konzumujeme.
Máme dostatek bílkovin?
I přesto, že vyšší spotřeba ovoce a zeleniny má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, čím více však potravin ze svého jídelníčku vyloučíme, tím větší je riziko podvýživy a nedostatek základních živin. V tomto ohledu se velice často diskutuje právě o nedostatku bílkovin u vegetariánů a veganů. Pokud je však náš jídelníček vědomě a pečlivě promýšlen a obsahuje hodně luštěnin, sójových výrobků, olejnatých semen a obilovin, můžeme díky pravidelné konzumaci těchto potravin zajistit organismu potřebné množství bílkovin.
Může veganství a vegetariánství zapříčinit vznik nemocí způsobených nedostatečnou stravou?
Omega 3 mastné kyseliny a další oleje, které se nachází v některých mořských rybách, jsou nezbytné pro rozvoj a správnou funkci mozku, sítnice, buněčných membrán, ale také ke snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Naštěstí však můžeme tyto látky získat v potřebném množství i z veganské či vegetariánské stravy. Některé rostlinné oleje, jako například řepkový či lněný, se v hojném množství vyskytují v kvalitních margarínech (Flora), a jsou tak skvělým zdrojem Omega 3 mastných kyselin. Navíc jsou zároveň velmi dobrým zdrojem vitamínů. V neposlední řadě rostlinné oleje, na rozdíl od živočišných tuků, obsahují velmi malé množství nasycených mastných kyselin a pomáhají ke správnému fungování kardiovaskulárního systému.
Potřebujeme mnoho zemědělské půdy pro vypěstování plodin?
Masný průmysl, hlavně produkce hovězího masa, spotřebovává nejvíce půdy a vody než jakákoliv jiná zemědělská produkce. Přesto, že dopady na životní prostředí jsou v mlékárenském průmyslu nižší než v masném, i tak je uhlíková stopa produkce margarínů tvořených z rostlinných olejů menší o celých 70 % (než u másla vyrobeného z kravského mléka). Potřebná zemědělská půda pro pěstování plodin tvoří pouze jednu třetinu plochy využívané k produkci másla (chov zvířat, výroba krmiva) a spotřeba vody je o celých 50 % menší.
Vegetariánská strava = „zelená“ strava?
Ve skutečnosti se však uhlíková stopa napříč různými plodinami velmi liší – především pak záleží na tom, kde a za jakých podmínek se plodina pěstuje. Naneštěstí, oblíbené avokádo či kešu oříšky jsou častokrát pěstovány v regionech bohatých na vodu (Mexiko) a poté transportovány letadly. K výrobě jednoho kusu avokáda je potřeba 140 až 272 litrů vody. Kešu vyžadují ještě o něco větší množství vody než avokádo. K výrobě 1 kg balení kešu oříšků je zapotřebí více než 4 kubíků vody. To je také důvodem, proč bychom měli zvýšit konzumaci regionálních, sezónních a eticky vypěstovaných potravin v blízkostech našich domovů, abychom snížili dopady na životní prostředí. V létě je například sezóna jahod a třešní, ale vlašské ořechy nebo luštěniny zůstávají dobrou volbou po celý rok.
Mýty kolující o rostlinné stravě
-
Ekologický prací gel
Veronika Sedláčková||Krása a zdraví
Roční dcerka začala mít kožní problémy a tak jsme začali hledat, co jí vadí. Po výměně plenky a krému,...
-
Otázka pro dnešní den: Jaký nápoj vás ,,probouzí,,?
LucieHolbová||Krása a zdraví
Každodenní rituály: Jaký nápoj si vyberete k probuzení? Jaký nápoj patří ke každodenním rituálům vašeho rána?Někdo rád instantní kávu,...
-
Jak omezit pesticidy? Radí MUDr. David Frej v nové knize
RenataPetříčková||Krása a zdraví
Množství témat, receptů a rad tu je nepřeberné, ale přesto mne jedno zaujalo více. A sice ne každý má...
-
Dámy a pánové Lisabon volá!
TerezaNamituche||Krása a zdraví
Včera jsem se vrátila z Lisabonu a řeknu vám, stojí za to se tam zaletět podívat. Slyšela jsem hodně,...
-
Víte, že kefír vám může prodloužit život? Má tolik pozitivních účinků, že budete žasnout!
MartinaRichterová||Krása a zdraví
Kefír v praxi: Co na něj říkají naše testerky? Kefír, někteří na něho nedají dopustit, jiní jej zatracují. Zažene...
-
Jak zhubnout v pase a narovnat záda?
LucieGajdošíková||Krása a zdraví
Revoluční japonská metoda: Zbavte se bolestí zad během 5 minut denně! Mnoho lidí má dnes problémy s páteří. Není...
-
5 důvodů, proč miluju Zumbu!
LenkaŠnajdrová||Krása a zdraví
Dnes se chci s vámi podělit o svou největší vášeň, kterou je už dlouho (a dlouho ještě bude) Zumba...
-
Špatný zrak – tichý zabiják řidičů
DanielaLahodová||Krása a zdraví
Jako řidiči si bohužel držíme velmi špatnou a nelichotivou statistiku, co se týká zraku. Je naší lidskou slabostí, že...