3 + 1 překvapujících věcí, které jste o rostlinné stravě nevěděli
Mohou za nemoci z nedostatečně pestré stravy vegetariánské či veganské způsoby stravování? A je obtížnější získat z rostlinné stravy veškeré nezbytné živiny? Udělali jsme toho již dost pro udržitelnost tím, že jsme se vzdali živočišných produktů či snížili jejich konzumaci? I přesto, že bezmasá jídla mohou mít benefity jak pro naše zdraví, tak pro životní prostředí, velice záleží na tom, jak si vybíráme potraviny, které konzumujeme.
Máme dostatek bílkovin?
I přesto, že vyšší spotřeba ovoce a zeleniny má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, čím více však potravin ze svého jídelníčku vyloučíme, tím větší je riziko podvýživy a nedostatek základních živin. V tomto ohledu se velice často diskutuje právě o nedostatku bílkovin u vegetariánů a veganů. Pokud je však náš jídelníček vědomě a pečlivě promýšlen a obsahuje hodně luštěnin, sójových výrobků, olejnatých semen a obilovin, můžeme díky pravidelné konzumaci těchto potravin zajistit organismu potřebné množství bílkovin.
Může veganství a vegetariánství zapříčinit vznik nemocí způsobených nedostatečnou stravou?
Omega 3 mastné kyseliny a další oleje, které se nachází v některých mořských rybách, jsou nezbytné pro rozvoj a správnou funkci mozku, sítnice, buněčných membrán, ale také ke snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Naštěstí však můžeme tyto látky získat v potřebném množství i z veganské či vegetariánské stravy. Některé rostlinné oleje, jako například řepkový či lněný, se v hojném množství vyskytují v kvalitních margarínech (Flora), a jsou tak skvělým zdrojem Omega 3 mastných kyselin. Navíc jsou zároveň velmi dobrým zdrojem vitamínů. V neposlední řadě rostlinné oleje, na rozdíl od živočišných tuků, obsahují velmi malé množství nasycených mastných kyselin a pomáhají ke správnému fungování kardiovaskulárního systému.
Potřebujeme mnoho zemědělské půdy pro vypěstování plodin?
Masný průmysl, hlavně produkce hovězího masa, spotřebovává nejvíce půdy a vody než jakákoliv jiná zemědělská produkce. Přesto, že dopady na životní prostředí jsou v mlékárenském průmyslu nižší než v masném, i tak je uhlíková stopa produkce margarínů tvořených z rostlinných olejů menší o celých 70 % (než u másla vyrobeného z kravského mléka). Potřebná zemědělská půda pro pěstování plodin tvoří pouze jednu třetinu plochy využívané k produkci másla (chov zvířat, výroba krmiva) a spotřeba vody je o celých 50 % menší.
Vegetariánská strava = „zelená“ strava?
Ve skutečnosti se však uhlíková stopa napříč různými plodinami velmi liší – především pak záleží na tom, kde a za jakých podmínek se plodina pěstuje. Naneštěstí, oblíbené avokádo či kešu oříšky jsou častokrát pěstovány v regionech bohatých na vodu (Mexiko) a poté transportovány letadly. K výrobě jednoho kusu avokáda je potřeba 140 až 272 litrů vody. Kešu vyžadují ještě o něco větší množství vody než avokádo. K výrobě 1 kg balení kešu oříšků je zapotřebí více než 4 kubíků vody. To je také důvodem, proč bychom měli zvýšit konzumaci regionálních, sezónních a eticky vypěstovaných potravin v blízkostech našich domovů, abychom snížili dopady na životní prostředí. V létě je například sezóna jahod a třešní, ale vlašské ořechy nebo luštěniny zůstávají dobrou volbou po celý rok.
Mýty kolující o rostlinné stravě
-
Nový zlatý a keramický kód 11.59 od Audemars Piguet Selfwinding Chronograph
tabithacainuna||Krása a zdraví
Zahajovací modely, většinou časopisecký a samonavíjecí chronograf, byly pravděpodobně příliš konzervativní a plaché. Ale o rok později značka zareagovala...
-
Jak dole, tak i nahoře
VlaďkaProcházková||Krása a zdraví
Naše kořeny. Jsou základem celého systému. Kořenová čakra se vztahuje k prvku země a všem pevným a zemitým věcem. Je spojena s naším...
-
Žlutá barva je nejjasnější teplou barvou s povzbuzujícím a rozveselujícím účinkem. Je symbolem moudrosti a vysoké inteligence. Podporuje myšlení, povzbuzuje nervy a oživuje paměť. Napomáhá uvolnění, svobodnému vývoji a komunikaci při navazování kontaktů
KamilaKřivčíková||Krása a zdraví
Každé jaro vnímám první žluté kvítečky, které jsou pro mě rozveselením na srdci. Žlutá barva náleží ke 3 důležitým...
-
Zkuste s námi zabojovat proti večernímu přejídání
Zita Kolínská||Krása a zdraví, hubnutí, zdravá strava
Večerní mlsání je asi jeden z nejčastějších zlozvyků, se kterými se potýkají ti, co si chtějí hlídat linii. Naštěstí existují...
-
Špatně se vám dýchá? Vzduch doma je až 5x špinavější!
MilenaKohoutová||Krása a zdraví
Alergeny na své oběti nečíhají pouze venku a zjara – náš domov je jimi prosycen celoročně. Co způsobuje znečištění...
-
5 důležitých otázek pro hubnutí do plavek
EvaMarková||Krása a zdraví
V předchozím článku jsme si definovaly pár zásad zdravého, tedy správného, redukování váhy před blížícím se letním obdobím. Jak se...
-
Půl talíře zeleniny a ovoce pro zdravější Česko
Irča Holčáková||Krása a zdraví, nákupy, tipy, zajímavosti
Na jaře byla v České republice zahájena nová kampaň s názvem "Půl talíře", která si klade za cíl zvýšit...
-
Kyselina listová – vitamín B9 – co byste o něm měli vědět?
RadkaKřivánková||Krása a zdraví
Kyselina listová patří do skupiny vitamínů B. Vitamíny B Často se mluví o B-komplexu, kam kyselina listová jako vitamín...