JAK ZÍSKAT ÚČINNÉ LÁTKY Z KOŘENÍ?
 
Nejúžívanější formou v domácnostech je výluh. Můžeš ho připravit třemi způsoby, popřípadě jejich kombinací:

 
Macerát je výluh za studena. Koření přelij šálkem vody a nech stát 3 až 12 hodin, případně i několik dnů, při pokojové teplotě 15 až 20 stupňů Celsia. Během této doby občas promíchej. Tento způsob se používá pro koření obsahující sliz a škrob, například lněné semínko, kořen ibišku, kořen kozlíku.
Nálev je za tepla získaný výluh. Koření přelij vroucí vodou a po 15 minutách v zakryté nádobě sceď. Tento postup volíme u siličných drog, například u máty, meduňky, anýzu, fenyklu nebo kmínu.
Odvar si připravíš uvedením koření ve vodě do varu na 10 až 15 minut. Poté necháš stát asi 15 minut v přikryté nádobě a nakonec scedíš. Hodí se pro přípravu nápoje z tvrdých rostlinných částí, jako je dřevo, kůry a kořeny, pokud neobsahují větší množství silic. Doba se u různých produktů může lišit.
Raději respektuj návod prodejce nebo se poraď v lékárně. Při nedodržení návodu riskuješ, že účinné látky nevyzískáš nebo znehodnotíš. Dále je možné koření zpracovávat jako tinktury neboli výluhy rostlinných látek připravené nejčastěji pomocí alkoholu.
Extrakty jsou zahuštěné výtažky z rostlin. Mohou být tekuté nebo suché – například suchý extrakt lékořicový.
Sirupy jsou koncentrované roztoky cukru v ovocných šťávách, ve vodě nebo ve výluzích z drog. Aromatické vody jsou lihové případně vodné roztoky rostlinných silic, jako voda fenyklová, mátová a podobně. Lihy, neboli lihové rostlinné výtažky, například jalovcový, mátový a jiné.
Léčivá vína jsou rostlinné výtažky získané vyluhováním ve víně.
 
SKLADOVÁNÍ, KTERÉ KOŘENÍ NENIČÍ Sušené koření uchovávej v suchém, tmavém a chladnějším místě. Nejvhodnější jsou dobře těsnící, tmavé, popřípadě neprůhledné kořenky, třeba z tmavého skla se zabroušenou zátkou. Vyhneš se tak znehodnocení koření. Při nesprávném skladování totiž může dojít ke žluknutí tuků, jež koření přirozeně obsahuje, nebo vyprchání silic. Také místo nad kamny, topením či blízko sporáku je nevhodné. Vlivem par může koření navlhnout a zplesnivět, nebo přijmout pach připravovaných pokrmů.
 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account