Chytré skladování v lednici: Kde mít maso, mléčné výrobky a nápoje
Máte ve vaší lednici potraviny hezky uspořádané nebo na vás po otevření vykoukne naprostý chaos?
Každá potravina má v lednici své určené místo (tedy ta, která do ní patří).
Otevřeme lednici a začneme hezky odspodu. Spodní dva boxy patří zelenině a ovoci. Mnoho ovoce a zeleniny do lednice vůbec nepatří, ale z těch, co se v lednici uchovávají, najdou v boxech místo třeba brokolice, kapusta, ledový salát, mrkev, celer, petržel.
Nad spodními boxy je spodní polička – první polička odspodu. Do ní patří syrové maso, drůbež, ryby – vydrží maximálně tři dny. Maso by mělo být uchováváno v uzavřené nádobě nebo přikryté celofánem, aby hnilobné procesy probíhající i tak v mase „nenavštívily“ i další potraviny v lednici. Maso vydrží déle, když ho zalejeme olivovým olejem.
Do prostřední přihrádky dáváme otevřené paštiky, uvařené maso, šunka, uzeniny. Můžeme sem dát i máslo, plátkové a tavené sýry, jogurty, čerstvé mléko. Nezapomeňte na oddělení masných a mléčných výrobků – je to kvůli mikroorganismům, rádi se vzájemně navštěvují.
Máslo a margarín můžete dát i do dveří lednice (nahoru nebo do prostřední části dveří).
A co do horní přihrádky? Zde je teplota už kolem 7-8°C, tahle polička se hodí na hotová jídla, které potřebujeme v lednici uschovat (omáčky, polévky, dorty, zákusky, pudingy..), uzeniny, jogurty a tvrdé sýry.
Dveře lednice jsou nejteplejším místem. Do nejvyšší části dveří patří nápoje – trvanlivé mléko, džusy, minerálky, pivo, otevřené lahve bílého vína. Záměrně píši bílého, protože červené víno do lednice vůbec nepatří. V horní části dveří lednice může najít své místo i otevřená marmeláda, některé konzervy a plechovky nebo krabička s máslem. Do horní části někdy dáváme i léky nebo baterie, ale nejlepší řešení to určitě není. Prostřední část dveří je vyhrazena pro vejce. Ty dávejte do lednice bez papírových obalů – jsou plné nezdravých mikroorganismů a ty v lednici nepotřebujeme.
Zdroj foto:Pixabay.com