Udržování optimální hmotnosti nám může pomoci v prevenci řady „civilizačních“ onemocnění. U nadváhy často vnímáme jako první estetickou stránku, tedy to, jak vypadáme, ale ve skutečnosti se pojí se zdravotními komplikacemi. Důležitým ukazatelem při posuzování náchylnosti k chorobám je kromě dalších parametrů například viscerální tuk.

Na rozdíl od podkožního tuku, který můžeme pozorovat vizuálně nebo třeba měřit kaliperem, se viscerální tuk nachází uvnitř našeho těla v břišní dutině, konkrétně v prostorách kolem jater nebo střev a dalších orgánů. Zjistit jeho množství je proto obtížnější. „Ukládání viscerálního tuku má závažné metabolické dopady, mezi které patří například zvýšené riziko srdečně-cévních onemocnění, mozkové příhody, poruch metabolismu tuků a cholesterolu, vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu a metabolický syndrom,“ vysvětluje výživový poradce programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.

Jak dostat nebezpečný viscerální tuk pod kontrolu?

„Pro udržení vhodné hladiny viscerálního tuku doporučuji průběžně sledovat a udržovat pod kontrolou svou hmotnost a v případě náhlého výraznějšího zvyšování obvodu v pase se preventivně poradit buď s lékařem, nebo s certifikovaným výživovým poradcem, který je schopen změřit a posoudit hodnoty viscerálního tuku pomocí bioimpedančního přístroje,“ dodává Lukáš Vrána.

Množství viscerálního tuku se běžně usuzuje podle obvodu pasu nebo pomocí bioimpedance. V případě už stávající obezity nebo nadváhy je řešením redukce hmotnosti a následné nastavení dlouhodobého udržitelného režimu, tak aby nedocházelo k jojo efektu. Jako prevence funguje dodržování zdravého životního stylu včetně dostatečného spánkového režimu, vyvážené stravy, pravidelné pohybové aktivity a péče o vlastní psychickou pohodu.

Podle studií k ukládání viscerálního tuku přispívá například zvýšený příjem fruktózy, která se vyskytuje nejen přirozeně v ovoci (zde v případě normálního příjmu nepředstavuje problém), ale také jako přísada v průmyslově zpracovaných pochutinách ve formě fruktózo-glukózového sirupu. Těm se proto snažte ve svém jídelníčku co nejvíce vyhnout a zařadit především průmyslově nezpracované potraviny.

Pokud neznáte aktuální hodnotu viscerálního tuku ve vašem organismu, je vhodné si ji nechat změřit, můžete tak do budoucna předejít zdravotním komplikacím. V případě vyšší hodnoty je vhodné situaci začít co nejdříve řešit úpravou stravy, a to i s pomocí odborníka.

Zdroj: Spolukiladolu.cz

Foto: Pixabay.com

 

 

 

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account