Nadváha je v České republice běžným problémem a řada lidí proto už má zkušenosti s různými přístupy k omezení jídelníčku. Jedním z těch základních je nízkoenergetická dieta, která je postavená na omezení příjmu energie ze stravy v podobě sacharidů a tuků. Nejčastější otázkou je, jak při tomto typu redukce nahradit pečivo a přílohy, které jsou výrazným nositelem kalorií. Na podrobnosti jsme se zeptali výživového specialisty Lukáše Vrány z komplexního výživového programu The 1:1 Diet, který se dlouhodobě zabývá tím, jak dát spolu s klienty kila dolů a pracuje přitom převážně s metodou nízkoenergetické diety LED (z anglického Low Energy Diet).

„Tuto metodu redukce hmotnosti zastávám hlavně proto, že je prověřená řadou lékařských studií – své využití nachází například v obezitologii a diabetologii. Konkrétně u diabetiků byla za určitých dodržených podmínek dokonce klinicky prokázána možnost remise cukrovky druhého typu, a to při výrazné redukci hmotnosti pacienta,“ vysvětluje Lukáš Vrána a dodává, že tato metoda přináší viditelné výsledky a pomáhá lidem jak s mírnou nadváhou, tak i obézním pacientům. LED je postup, který sníží denní příjem pro účely redukce zhruba na 800-1200 kcal. Při nastavení kolem 800 kcal se dá podle Lukáše Vrány očekávat váhový úbytek 6-8 kg za měsíc, ideální je ale tento proces absolvovat pod vedením zkušeného výživového poradce: „Nezapomínejte, že po redukční fázi je nutná fáze stabilizační a poté následuje dlouhodobé udržování hmotnosti pomocí racionálního jídelníčku, jinak je velmi pravděpodobné riziko opětovného nabírání váhy v podobě jojo efektu.“

Pokud se rozhodnete stravovat podle principů LED, je vhodné tak udělat pod vedením vyškoleného poradce. Je nutné nastavit nejen energii, ale i poměry mezi makroživinami a rozhodně nezapomínat na příjem mikronutrientů, protože v takto omezené stravě hrozí malnutrice. Jednou z cest pro snížení příjmu energie ze stravy je výrazné omezení většiny klasických příloh jako jsou rýže, těstoviny, knedlíky nebo pečivo, nebo jejich nahrazení jinou vhodnější variantou. Pro začátečníky přinášíme několik tipů:

Konjakové těstoviny (bezsacharidové)

Jde o nízkoenergetickou alternativu běžných obilných těstovin. Vyrábějí se z konjakové mouky, která vzniká rozemletím usušených hlíz tropické rostliny zmijovce indického a obsahuje až 95 % glukomananu. „Tato ve vodě rozpustná vláknina má řadu příznivých účinků na trávicí systém a metabolismus sacharidů a tuků, a je proto hojně využívána mimo jiné i při redukci tělesné hmotnosti,“ vysvětluje Lukáš Vrána. Konjakové těstoviny neobsahují lepek, tuk ani cukr a nemají proto téměř žádnou energetickou hodnotu (jen 12 kcal ve 100 gramech, tedy méně než desetinu energie obsažené v obilných těstovinách). Glukomanan navíc v žaludku vstřebáváním okolní vody dokáže až dvěstěkrát zvětšit svůj objem, takže se i po konzumaci menšího množství konjakových těstovin cítíme nasyceni. Je ale důležité zároveň dodržovat dostatečný příjem tekutin.

Květáková rýže

Může snadno nahradit klasickou bílou rýži, a to jak vizuálně, tak i podobnou chutí. Stačí květák jednoduše omýt, nastrouhat na hrubém struhadle a vzniklá drobná zrníčka osmahnout na troše kvalitního oleje. Můžeme je restovat, případně i dusit delší dobu tak, aby květák změknul. Dochucuje se solí a kořením dle potřeby. „Květák je výborným zdrojem vitaminů, minerálů a stopových prvků, které usměrňují trávicí proces. I přes nízký obsah energie zasytí a je dobře stravitelný,“ dodává Lukáš Vrána.

Cuketové špagety

Na přípravu zvolte pevnou větší cuketu. Pomocí klasické škrabky po celé délce cukety krájejte jednotlivé dlouhé plátky nudlí, následně je lehce orestujte v pánvi na trošce kvalitního oleje a dejte přitom pozor, aby se tepelná úprava moc neprotáhla, protože by se cuketa mohla rozvařit. Přednosti cuketových špaget vyzdvihuje výživový poradce Lukáš Vrána: „Cuketa je zelenina tvořená z více než 90 % vodou, díky tomu má zanedbatelnou energetickou hodnotu a skvěle se hodí do diet – ať už redukčních nebo při diabetu či onemocnění jater a žlučníku. Dužnina cukety je bohatá na vlákninu, dále obsahuje vitaminy B a C a minerály.“

Proteinové pečivo KMON MugCake

Pečivo je možné nahradit například různými variantami proteinových výrobků, které si můžete připravit doma sami. Například bylinkový KMON MugCake je nízkokalorický a bezlepkový, zároveň má ale vysoký obsah bílkovin. kromě pečiva ho lze připravit i jako omeletu nebo knedlík.

Zdroj: Spolukiladolu.cz

Foto: Spolukiladolu.cz

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account