Víte, že i vy sami si můžete doma archivovat víno, třeba pro příležitost budoucího významného jubilea? Pokud například při narození potomka pořídíte víno určené k archivaci, můžete jej otevřít třeba při jeho osmnáctých narozeninách. Když půjde o vhodně zvolenou láhev, které dáte patřičnou péči, znamenitě rozvine své kvality. Archivace vína sice má svá pravidla, ale s trochou snahy to zvládne každý.
Aby bylo uzrálé víno plnější a harmoničtější, došlo u něj k vylepšení chuti, vůně a celkové kvality, je třeba věnovat pozornost potřebným podmínkám. Přečtěte si 7 jednoduchých pravidel, jak víno správně archivovat.
1) Správný výběr
O vhodnosti vína k archivaci rozhoduje mnoho faktorů, namátkou třeba množství bezcukerného extraktu a zbytkové kyseliny. Čím více jich víno obsahuje, tím lepší bude k archivaci. Každý ročník i každá půda jsou však specifické a může se stát, že i sebelepší víno se v jednom ročníku zkrátka nepovede. „Které láhve jsou pro archivaci vhodné, ví vždy nejlépe vinař, proto je nejjistější dát na jeho doporučení. Většinou se jedná o vlajkové lodě vinařství,” radí na úvod sommelier Honza Pánek z www.vinozarchivu.cz, jediného českého e-shopu, který se přímo na archivní vína specializuje. Uniknout vaší pozornosti by neměla ani zátka – archivní vína by měla být zapečetěná vysoce kvalitním a čistě přírodním korkem.
2) V hlavní roli teplota
Že u vína hraje roli teplota, víme skoro všichni – bílé víno před podáváním chladíme, pro červené je zase ideální teplota do 18 °C. Jak je to ale při archivaci? Ideálně by v místnosti, kde archivní víno uchováváte, měla být teplota mezi 10–15 °C. Jestliže bude vašemu vínu zima, může ztratit aroma. Pokud mu bude moc teplo, může se stát, že bude aroma naopak až agresivní. V místnosti by navíc nemělo docházet k výkyvům teplot. „Máte-li na výběr ze dvou místností, přičemž ta první je za normální situace ve správné teplotě, ale občas v ní dojde k náhlým výkyvům teploty, zatímco ve druhé je o něco tepleji, ale teplota je stabilní – zvolte druhou variantu,” doporučuje Pánek.
3) Jedině na ležáka
Spousta z nás víno jen tak postaví do spíže nebo do boční přihrádky v ledničce. Neuvědomujeme si ale, že tím vínu škodíme – v tom nejhorším případě se dokonce může úplně zkazit. Spodní část korku by totiž měla být neustále ponořená, čehož dosáhneme tím, že budeme víno skladovat naležato. Korek si díky tomu udržuje svou elasticitu a do lahve nepronikne obávaný kyslík. Ten by mohl způsobit, že naše víno potká předčasné stárnutí. Pokud tedy chcete víno archivovat, postarejte se, aby leželo.
4) Pozor na pachy
Korek má ještě jednu zapeklitou vlastnost – nasává pachy. Dávejte si proto pozor, s čím víno skladujete. S výrazně aromatickými potravinami se vaše víno kamarádit nebude. Snažte se předejít i uskladnění spolu s dezinfekcemi a dalšími chemikáliemi – opar čisticích prostředků, který se na vás vyvalí ihned po otevření lahve, vám radost nejspíš neudělá. Ideální není skladování vína v takovém sklepě, kde by bylo v blízkosti ovoce či zeleniny, které také celkem silně voní.
5) Optimální vlhkost a tma
Vlhkost, která vínu vyhovuje nejvíc, se pohybuje mezi 60 a 70 %. To je zhruba o 20 % víc, než jaká je doporučená vlhkost v ostatních místnostech. V obýváku se tedy vašemu vínu líbit nebude, čistý sklep je v tomto ohledu lepší varianta. Další věcí, kterou víno nemá rádo, je světlo – ani to od sluníčka, ani to od žárovek. UV záření obsažené ve světle totiž nepřiměřeně urychluje proces zrání a oxidace.
6) Netřepat, prosím!
Pro optimální zrání víno potřebuje být v klidu, nemělo by se s ním hýbat. Když tedy budete láhev neustále natřásat, často ho přesouvat nebo někam vozit, proces archivace zbytečně narušíte.
7) Po otevření příliš nečekat
Až nastane ten slavnostní den, pro který víno archivujete, vypijte jej ideálně během jednoho sezení. „Mladé víno vydrží ještě několik dní po otevření v ledničce. U zralého vína se ale těžce odhaduje, jak se bude po otevření vyvíjet jeho charakter. Pokud je to například dvacetileté víno, pusťte se do ochutnávání do půl hodiny od otevření,” uzavírá Pánek.
Tip na víno k archivaci, například jako dárek k narození miminka:
2017 Premier Cru Classé, Santenay, Les Héritiers Saint-Genys
Santenay je suché červené víno z odrůdy Pinot Noir z Burgundska ve Francii, které je nejslavnější vinařskou oblastí na světě. Vyrábí se ve vinařství Les Héritiers Saint-Genys z hroznů z padesátileté vinice o rozloze pouhých 0,81 hektaru, která patří do prestižní kategorie Premier Cru. Toto klasické elegantní víno potřebuje ke své celé kráse ještě několik let zrát, aby dosáhlo svého skutečného potenciálu. Můžete jej ale otevřít kdykoliv v průběhu archivace. Pořídíte-li více lahví, máte možnost posoudit, jak víno zraje v průběhu času.
Víno určené k archivaci je ideálním dárkem k narození potomka a otevřít jej můžete například při jeho 18. narozeninách. Také je ale možné začít jej archivovat při příležitosti začátku studia na střední nebo vysoké škole, a pak si s ním připít k promoci, nástupu do první práce a podobně.
Cena za láhev 0,75l – 1090 Kč vč. DPH
www.vinozarchivu.cz
Jak na archivaci vína doma?
-
Taky tloustnete ze vzduchu?
Jana Hornova||Krása a zdraví
Stres? Bacha na něj, úzce totiž souvisí s tím, co vám ukazuje váha. Znáte ten pocit, kdy jíte pravidelně,...
-
Poptávka po nemovitostech roste nehledě na pandemii – i v dnešní době developeři vytvářejí tlak na zrychlení příprav projektů
Johanka Kotěšovcová||Krása a zdraví
Cena bytů v letošním roce rostla sice oproti minulosti volněji, ale nezastavila se. I přes období pandemie registruje izraelský...
-
Luka Living Food Festival aneb kvalitní farmářské produkty na dosah
Kristýna Solničková||Krása a zdraví
Obchodní centrum Luka Living zahajuje 17. září 2020 novou tradici na třináctce. Jste srdečně zváni na Luka Living Food...
-
Začněte pečovat o tlusté střevo, je plné hniloby – 6. část (DOMINOVÝ EFEKT)
Jana101||Krása a zdraví
Mluvme nyní o dominovém efektu. Co je hlavní příčinou toxémie (znečištěná krev)? Absorbování toxického fekálního odpadu z tlustého střeva. Z toho...
-
Kosmetika CeraVe obsahuje Ceramidy, ale suché pokožce chybí. Ceramidy obsažené v kosmetice CeraVe se navíc díky revoluční MVE® technologii uvolňují postupně
KamilaKřivčíková||Krása a zdraví
A cože jsou ty Ceramidy? Ceramidy jsou organické sloučeniny, které se nacházejí v buněčných membránách v epidermis. Je známo 11 druhů...
-
Jak si ženy vybírají o velikost menší oblečení aneb 5 tipů jak se při sportu cítit skvěle!
KristýnaGrebík||Krása a zdraví
Karanténa neznamená, že musíte doma zahálet na gauči! Vrhněte se na pravidelné sportování, které vám zlepší postavu, kondičku i náladu… A...
-
Předcházejte bolestem zad plynoucích ze sedavého zaměstnání
PetraProkopová||Krása a zdraví
Ráno sednete do auta – do jedete do práce. Sednete si za pracovní stůl a dalších minimálně osm hodin...
-
Pražský půlmaraton ve znamení rekordů. Zazářily i ženy
EvaKubáňová||Krása a zdraví
Kdo zvítězil na pražském půlmaratonu 2022? Přehled nejlepších výsledků Pražský půlmaraton, který se běžel první aprílovou sobotu, 2. dubna,...