Zdravější vánoční cukroví: Tři jednoduché recepty pro odlehčené mlsání
Milé ženy. Máte to taky tak? Celý rok se snažíte dodržovat zdravý a vyvážený jídelníček. Cvičíte, abyste byly fit. Ale co teď? Jsou přece Vánoce. Nádherný čas, který trávíme se svými nejbližšími a mlsáme a lenošíme a mlsáme a mlsáme… a po Vánocích zjistíme, že máme hezkých pár kilo nahoře.
Co takhle mlsat trochu odlehčeněji? Připravily jsme si pro Vás tři naše oblíbené recepty na Vánoční cukroví. Myslete na to, že ani tohle cukroví nesmíte jíst po kilech, ale můžete zamlsat s trošku klidnějším srdcem.
Přejeme Vám, ať se cukroví podaří.
Mary&Lucy *heart*
Recepty i prostory poskytla firma Krabičkujeme.cz *heart*
Mandlovo-medové linecké cukroví
3 pořádné lžíce kokosového oleje (v tuhém stavu)
1 šálek třtinového cukru
1 šálek mletých mandlí
1 šálek celozrnné žitné mouky
1 lžička vanilkového extraktu
½ lžičky mandlového extraktu
¼ lžičky soli
¼ lžičky jedlé sody
Hodně medu (cca 3 polévkové lžíce)
Suroviny smícháme a vytvoříme těsto, které zabalíme do fólie a necháme alespoň 1 – 2 hodiny odležet v lednici. Poté rozválíme a vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170° přibližně 10 minut – do lehce růžového zbarvení. Pozor, celozrnná mouka je tmavá, proto se na ní propečení kontroluje poněkud hůře než u klasické mouky světlé. Skutečně tedy průběžně kontrolujte, aby se kolečka nepřipálila. Poté necháme vychladnout, mažeme medem, nebo marmeládou a spojujeme.
Vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky
300g špaldové mouky
200g změklého másla
100g vlašských ořechů
1 vejce + 1 žloutek
1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na obalení stévie, nebo trocha moučkového cukru
Smícháme mouku, ořechy, máslo, vejce, žloutek a vanilkový extrakt. Spojíme v těsto, které je lepší nechat odležet. My neměly mnoho času a rohlíčky se povedly i bez odležení. Z hotového těsta uždibujeme kousky, ze kterých tvarujeme rohlíčky. Můžeme použít i formičky. Rohlíčky skládáme na plech na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 170 – 180 °C přibližně 10-15 minut.
Raffaello kuličky z ovesných vloček
200g ovesných vloček
200g strouhaného kokosu
150g sušeného sójového mléka
40g medu
1 lžička vanilkového extraktu
120g másla
150ml mléka
Celé mandle
Kokos na obalení
Ovesné vločky rozmixujeme a smícháme s kokosem, sušeným mlékem, medem, vanilkovým extraktem, máslem a mlékem. Vypracujeme těsto a necháme odpočinou v lednici alespoň 20 minut. Potom tvarujeme kuličky a dovnitř každé dáme mandli bez slupky. Pokud máme mandle se slupkou, je potřeba je spařit a vyloupnout. Kuličky obalujeme v kokosu a skladujeme v chladu.
Zdroj foto: Mary Aušová
Tagy:inspirace recept