Řepa červená je dvouletá rostlina, zástupce kořenové zeleniny z čeledi

laskavcovité, u které se konzumuje její podzemní část.

Řepa výrazně podporuje zdravé fungování mnoha orgánů těla, patří mezi tzv.

funkční potraviny, které pomáhají modernímu člověku překonat

nástrahy civilizačních onemocnění.

Má očistný vliv na náš organismus a podporuje tvorbu červených krvinek. 

A přitom jde o velmi skromnou a přizpůsobivou zeleninu,

která je schopna růst v každé zahradě.


Řepa je výborný antioxidant zhášející volné radikály. Významný obsah vlákniny

usnadňuje práci střevům a pomáhá při detoxikaci organismu.

To má příznivý vliv i na kožní onemocnění. Kromě toho žádoucím způsobem

zpomaluje vstřebávání glukózy, což je vhodné pro diabetiky,

ba snižuje i hladinu cholesterolu v krvi a omezuje jeho vstřebávání

ze střevního obsahu.

Její obsah železa má výrazný protianemický efekt (proti chudokrevnosti),

je stimulátorem tvorby červených krvinek v kostní dřeni. Významně posiluje

i obranyschopnost organismu, potlačuje záněty a má i protirevmatické účinky.

Asi 15 % populace má po zkonzumování řepy červenou moč a někdy i stolici.

Je to normální jev a zároveň i test, který avizuje, že máte v těle nedostatek

železa, což je způsobeno jeho nedostatkem ve stravě nebo vlivem

nedostatečného vstřebávání železa z tráveniny ve střevech.

Já osobně řepu miluji, jak jste na tom Vy?

Hudlenka

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account