„Místo toastu si udělejte smoothie. Místo klasického chleba jezte rýžové chlebíčky, zeleninové či luštěninové chipsy, amarantové a pohankové chleby, kvalitní bezlepkový chléb, který koupíte nebo si upečete z mouky jáhlové, čirokové, rýžové, mandlové, kokosové, kkurakkanové (kalužnice, obsahuje mnoho bílkovin) či nopálové za použití kokosového másla a oleje, semínek, malého množství palmového či kokosového cukru nebo jakonového či javorového sirupu nebo medu, vajec, jedlé sody, soli, vanilky, koření.“
To jsou rady MUDr. Davida Freje z jeho nové knihy, z valné části věnované receptům a praktickým tipům na zdravější život. S bezlepkovým životem to rozhodně není jednoduché. Nahrazením jedné mouky druhou si někdy moc nepomůžeme, protože k častým problémům pro alergiky nebo lidem s celiakií může přispět i kukuřice, může způsobovat zkříženou reakci s lepkem. To je možná důvod, proč někomu je těžko a špatně i po kukuřičných těstovinách.
A někdy vám ani tohle lékař neřekne, proto díky díky za takovouto knihu.
Odlehčit i zdravému trávení od lepku? Proč ne?
David Frej zastává názor, že vyřazením přemíry pšenice z jídelníčku si můžeme jenom prospět, doporučuje ale, abychom si dali pár týdnů na postupný přechod na bezlepkovou stravu, a sledovat reakci těla. V každém případě tím, že co nejvíce budeme jíst starodávné nemodifikované odrůdy pšenice jako je špalda nebo kamut, nebo ještě lépe žito a oves, si prospějeme úplně nejvíc. Bez výjimky. Určitě není dobré jíst ze dne na den striktně bezlepkovou stravu určenou pro celiaky (nejen proto, že je často plná náhražek a chemikálií, aby pečivo vůbec vykynulo a chutnalo alespoň na hony vzdáleně tomu klasickému), ale třeba právě přechod k dobře prokvašenému žitnému chlebu nebo ke kamutu, je pro tělo rozhodně velkou úlevou.
S každou další stránkou jsem chápala stále víc, jak moc jsme zatěžováni nekvalitní stravou. Pro nás možná zdánlivě nekvalitní, protože je přece všeho takový nadbytek. Ale jedí oči a konzumem poháněný zvyk. Protože „se to jí…“. Všechno to nezdravé jím, protože se to prostě jí… Mnohdy ani neuvažujeme skutečně nad tím, co všechno s čokoládou tyčinkou vpravíme do těla a jak těžko se s tím organismus vypořádává.
A kolikrát za den zbytečně jíme pečivo.
Což tedy začít třeba s výzvou – pečivo jen jednou denně? Mouku jen jednou denně?
Kniha: Stravou proti zánětu: MUDr. David Frej je lékař, internista, studoval holistickou a funkční medicínu v Mexiku, Rakousku i Indii. Své poznatky využívá v praxi s klienty, zaměřuje se na léčbu zánětu a s ním souvisejících civilizačních chorob, problémů s výživou, biologickými rytmy, detoxikací organismu. Věnuje se ozdravným pobytům, přednáškám a seminářům. Pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace a je častým hostem televizních i rozhlasových pořadů. Toto je jedna z jeho knih, která se více zabývá praktickými tipy, je plná receptů a jídelníčků, kombinací a principů, jak strava působí na náš organismus. Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz
BEZLEPKOVÝ ŽIVOT jde i zdravě a pro zdravé: Tip na knihu od Davida Freje
-
Modrá je dobrá. Do bytu vnese svěžest i nádech luxusu
INSPIRATIVNÍ BYDLENÍ||Krása a zdraví
Modrá obloha zalitá slunečními paprsky, které prosvětlují svěží lístky všudypřítomné zeleně. Podivné počasí tohoto jara nám ukazuje, co potřebujeme...
-
5 tipů mé masérky na to, jak správně…
KateřinaLosertová||Krása a zdraví
Minulý týden jsem byla u své masérky, která mě opět zahltila užitečnými radami, o které bych se s vámi...
-
7 nových pomocníků k zahnání hladu
TerezaLavičková||Krása a zdraví
Tradiční česká značka Seliko je zárukou poctivé řeznické práce již od roku 1967. Tehdy totiž začala vyrábět masové konzervy,...
-
Donesl internet…
Lenka Hudečková||Krása a zdraví
Činnosti, kterými si (prý) denně ničíme život Vyplachování úst po mytí zubů Zubní pasty mají ve svém složení mnoho...
-
Pozor na smog, jednu z 10 nejčastějších příčin úmrtí!
MilenaKohoutová||Krása a zdraví
Informace o civilizačních chorobách se na nás neustále hrnou ze všech stran – dýchací potíže jako astma či bronchitidy,...
-
Cvičení pro oči – zlepšení zraku
EvaKalivodová Štichová||Krása a zdraví
Bioenergie: V sedu za stolem se opřete lokty o stůl, z dlaní vytvořte misky a přitlačte jejich okraje okolo...
-
S námi se letos nezapotíte
kateřinahirmanová||Krása a zdraví
První sluneční paprsky letos už na naší pokožku dopadly, někoho možná už i potrápily, jiné potěšily. Přichází doba plná...
-
Naše zdraví
Zdeňka Zajíčková||Krása a zdraví
Toxické návyky Mnohé názory o zdraví a zdravém životě jsou mylné. Tyto názory se dědí v našich rodinách a...