Čas pozdního léta provází zrání, sklízíme dary přírody, užíváme si hojnosti země. Je to čas rovnováhy a nových začátků. Pokud nás příroda ještě hřeje, můžeme jíst stále lehká jídla. Čím více se blížíme k chladnějšímu podzimu, je třeba tělo více posílit a zahřát.
V tomto přechodném období zažíváme výkyvy počasí, občas nás ještě zahřeje slunce, jindy může být až nečekaně chladno. Změny, které se nyní odehrávají v přírodě, probíhají i v nás. Je to nejvhodnější čas k novým výzvám a začátkům, k přípravě na celoroční práci. Země a její úroda nám dává oporu a sílu pustit se do nových aktivit. Je proto dobré vědět, jak její dary využít.
S blížící se podzimní rovnodenností je potřeba přizpůsobit i náš jídelníček. V tomto mezidobí bychom měli posílit především žaludek, slezinu a slinivku. Žaludek spolu s tlustým střevem a slezinou jsou centrem imunity. “Země vydává své plody, zlátne, přináší nám hojnost a jistotu, že máme sklizeno a můžeme “přežít” další zimu. Jistota, jako vlastnost, je spojena s orgány středu, což je žaludek, slezina a slinivka. A ty jsou podporovány přirozenou sladkou chutí v zelenině, ovoci a obilovinách,“ vysvětluje Radka Hozmanová, poradkyně zdravého životního stylu. „V tento čas kulminuje činnost těchto orgánů, proto je potřeba jim věnovat pozornost. Tedy volit vhodné, přirozeně sladké potraviny, nepřejídat se, udělat si bylinnou kúru, jíst spíše lehčí jídla se zeleninou, déle dušená i vařená,“ dodává.
Pročistěte se šťávami, přidejte kapku oleje
Ještě dříve, než se výrazně ochladí a my budeme více vyhledávat jídla bohatá na bílkoviny a tuky, můžete si dopřát pročistění pomocí čerstvých šťáv z ovoce, či zeleniny. Posílíte tak svou imunitu před nadcházejícím chladným obdobím. Pomůže vám to zbavovat se toxinů, které pak vydatnější potraviny přinášejí. Do zeleninových šťáv přidejte i kapku olivového oleje, aby tělo dokázalo živiny lépe využít. Zkuste třeba kombinaci odstředěných šťáv z jablka, mrkve, celeru a řepy s trochou olivového oleje. Chutná skvěle a pročistí důkladně.
Pokud už ale nepanují teplé letní dny a hlásí se spíše podzimní sychravé počasí, není vhodné oslabovat organizmus chladnými jídly a nápoji. Lepší službu udělají potraviny tepelně upravené. Pokud je to možné, jezte pravidelně, beze spěchu, užívejte si ten čas v klidu a neřešte při jídle žádné problémy. Omezte ostré koření, alkohol a nepřejídejte se krátce před spaním. To vše může váš žaludek oslabit.
Obilné kaše, ovoce a zelenina uspokojí vaši chuť na sladké. Cukru se vyhněte.
Aby vaše zažívání dobře fungovalo, podpoříte ho teplejší stravou a uspokojíte nasládlou chutí. Pokud je oslabená vaše slezina, můžete cítit únavu a nejspíš budete mít i větší chuť na sladké. Cukr však není ta správná volba, naopak. Nastartujte svůj den raději teplou obilnou či rýžovou kaší s ovocem, které můžete i podusit, či blanšírovat. Doslazovat není třeba, tělo dostane to, co si žádá, a vaše chuť na sladké bude uspokojena. „Mlsná“ vás přes den už nepřepadne.
Pokud je venku stále ještě teplo a vy nejste zimomřivý typ, můžete si ovoce přidat i do jogurtu. S přibývajícími chladnými dny však už s jogurtem opatrně, ten totiž organizmus ochlazuje a následně může zpomalit i váš metabolismus. Což určitě nechcete.
„Obiloviny jsou hlavním druhem poživatin, ze kterých naše tělo bere ony žádoucí sladké chutě,“ potvrzuje Radka Hozmanová. „Určitě bych doporučila jáhlové a ovesné kaše, ale i kaše z jiných druhů obilovin, tedy zrn. Nyní již najdete téměř všechna zrna i ve vločkové podobě. Využít můžete také přístroj na vločkování,“ doporučuje.
Kombinujte dušenou zeleninu s luštěninami
„Sladkou chuť si saturujeme i sladkými druhy zelenin, jako je dýně, mrkev, tepelně zpracovaná cibule (žlutá, bílá, červená), zelí bílé i červené, pastinák, petržel, celer, květák, kedluben, či sladký brambor. Zeleniny, které dozrávají v období babího léta, jsou stále i rajčata, okurky, cukety, lilek, patizon… U nich však buďme již opatrnější, obsahují větší množství vody, proto nás v syrové podobě mohou spíše ochladit,“ upozorňuje Radka Hozmanová. „S ochlazujícími se dny je proto raději tepelně upravujeme – pečeme, dusíme s bylinami, nebo je kombinujeme v různých pokrmech s mnoha druhy obilovin, jejichž velký výběr nabízí dnes obchody se zdravou výživou.“
S chladnějším obdobím jsou vhodné potraviny bohaté na bílkoviny. Jezte obiloviny, luštěniny společně s dostatečným množstvím zeleniny. Využívejte veškerou úrodu země. Přidejte semínka, oříšky, mléčné výrobky a vejce. „Ideální je zelenina s čočkou, různým druhem fazolí a hrachů. Kombinací obilovin a luštěnin dostáváme do těla plnou škálu aminokyselin, čímž můžeme pomoci odlehčit tělu i od konzumace masa, které je dobré volit spíše příležitostně a obměňovat či nahrazovat ho třeba lehčí rybou,“ nabízí různé varianty úprav Radka Hozmanová.
Pokud nejíte maso, přidejte o to více právě luštěnin, naklíčených výhonků, využívejte tofu, tempeh a podobně. Můžete si vyrobit i mléko ze semínek či oříšků. Místo cukru slaďte medem, rýžovým či javorovým sirupem nebo melasou. Využívejte ovoce, které právě uzrává, na zdravé dezerty. Dopřejte si i fíky a hroznové víno. Příroda ví nejlépe, co vám právě nabídnout.