Přírodní sladidla: Zdravější alternativa k bílému cukru?
Kdo by si nechtěl osladit život ZDRAVĚJI? Přírodní sladidla jsou skvělou alternativou k bílému cukru, není to s nimi ale tak jednoduché, jak se může zdát. Které se hodí/nehodí do diety, jaké jsou jejich zdravotní benefity, kalorická hodnota a glykemický index?
TŘTINOVÝ CUKR
je cukr jednoduchý (sacharóza), skládá se z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Vyrábí se krystalizací třtinové šťávy, ale na rozdíl od cukru bílého, poté neprochází chemickým procesem rafinace a bělením. Díky tomu v něm najdeme zbytkové množství melasy, vitamíny B, vápník, hořčík, draslík, železo. Nejde však o nijak závratné množství, kvůli kterému by bylo výhodné jej zařazovat do svého jídelníčku. 1lžička= 26kcal, glykemický index (70) je vysoký, rychle zvyšuje hladinu krevního cukru.
MELASA
je vedlejším produktem vznikající při výrobě cukru z cukrové třtiny. Dá se říct odpad, ale za to skvělý!! Již od pradávna je součástí přírodní medicíny, neboť je cenným zdrojem minerálních látek: Vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, sodík, zinek, měď, chrom a vitamíny skupiny B a nenasycené mastné kyseliny. Obsahuje navíc 3% bílkovin. 1lžička= 16kcal, glykemický index (60) střední.
MED
složení medu závisí na druhu. V průměru jej tvoří 40% fruktóza, 30% glukóza, 1% sacharózy a 20% vody. Účinky medu jsou na lidské zdraví blahodárné. Obsahuje řadu minerálů (draslík, hořčík, sodík, vápník) vitamíny B a vitamíny C. Je vynikajícím přírodním lékem, působí protizánětlivě, podporuje imunitu, upravuje vysoký krevní tlak, zlepšuje trávení a spánek. Glykemický idex má ale bohužel vysoký (85) a proto rychle zvedá hladinu krevního cukru. 1lžička= 18kcal
JAVOROVÝ SIRUP
se získává z mízy cukrového javoru a obsahuje cca 70% jednoduchým cukrů (sacharózy) v menší množství glukózu a fruktózu. Bývá klasifikován do 4 tříd (A, B, C, D), přičemž platí, že nejkvalitnější je třída A. Obsahuje antioxidanty, minerální látky, vitamíny B, aminokyseliny a organické kyseliny. Glykemický index má nízký (54), pomalu zvyšuje krevní cukr. 1lžička= 19kcal
AGÁVE SIRUP
je sirup z mexické rostliny agáve a tvoří ho dva jednoduché cukry (56% fruktózy a 20% glukózy). Jde o vysoce zpracovaný produkt, podobně jako bílý cukr, proto je jeho (NE)prospěšnost lidskému zdraví neustále diskutována. Jeho výhoda je, že má velmi nízký glykemický index (30). 1lžička= 19kcal
RÝŽOVÝ SIRUP
se vyrábí hydrolýzou rýžového škrobu za působení přirozených enzymů. Je tvořen převážně maltózou (45%), glukózou a polysacharidy. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a fosfor. Výhodou je že neobsahuje fruktózu, ale bohužel jeho nevýhodou je velmi vysoký glykemický index (98). Dokonce vyšší než má cukr bilý (70)!! Je skvělý do pečení. 1lžička= 23kcal
SIRUP Z JAKONU
tento sirup se vyrábí odpařováním šťáv vylisovaných z jakonových hlíz při nízkých teplotách. Je tvořen fruktooligosacharidy (složitými cukry), které mají nízkou kalorickou hodnotu a nezvyšují krevní cukr. Právem bývá označován jako superpotravina! Oligosacharidy jsou navíc významným prebiotikem, upravuje střevní mikroflóru, pomáhá proti nadýmání, zlepšuje vstřebávání vitamínů, reguluje cholesterol a upravuje krevní tlak. Glykemický index má minimální (1). Nezvyšuje hladinu krevního cukru. 1lžička= 9kcal
KOKOSOVÝ CUKR
se vyrábí z nektaru, který pochází z květů kokosových palem. Je tvořen ze 70-79% sacharózou a ze 3-9% glukózou a fruktózou. Odchylky jsou způsobeny zpracováním, druhem a stářím kokosové palmy. Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů, antioxidanty a aminokyseliny. Glykemický index má nízky (35), 1lžička= 24kcal
STÉVIE
tato rostlina má sladkou chuť díky látce steviosid, kterou obsahují její listy. Je až 300x sladší než bílý cukr, nepřispívá k tvorbě zubního kazu, nezvyšuje hladinu krevního cukru a má nízkou kalorickou hodnotu 1lžička= 9kcal. Stévie je bohatá na vitamín A a C a minerální látky. Tuto rostlinku můžete pěstovat i doma. Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Glykemický idex má nulový.
XYLITOL
se vyrábí z xylanu obsaženého v rostlinách, ovoci a zelenině. Problém je jeho nízká koncentrace (například jeden šálek malin obsahuje méně jak gram xylitolu), proto je nejčastěji průmyslově vyráběn z březové kůry nebo kukuřice. Patří do skupiny cukerných alkoholů (polyolů), je stejně sladký jako sacharóza (cukr), ale má o 40% méně kalorií. Pomáhá proti zubnímu kazu a plaku, působí antibakteriálně, upravuje střevní mikroflóru a pomáhá stabilozovat hladinu inzulínu v krvi. Glykemický index (8) velmi nízký. 1lžička= 14kcal
FRUKTÓZA je nejběžnější cukr v ovoci. Na rozdíl od GLUKÓZY (hroznový cukr/krevní cukr) nepotřebuje ke svému metabolismu hormon inzulin. Proto byla po mnohá léta doporučovaná jako zdravá alternativa pro diabetiky. Což byl omyl moderní medicíny. Nadměrný příjem fruktózy podporuje vznik diabetu (cukrovky) a navíc může vést k rozvoji obezity a srdečně cévních onemocnění. Glukózu používají k zisku energie všechny naše tělesné orgány, ale fruktóza se výhradně metabolizuje v játrech. Tento proces může vést k nadměrné tvorbě tuků (ztukovatění jater), zvyšovat kyselinu močovou a podporovat rozvoj cukrovky.
Zdroj: Lucie Holbová