Mladé víno je určeno k rychlému spotřebování. Sami vinaři doporučují, aby bylo vypito do jara. Nehrozí mu zkažení, jen se stářím ztrácí na svěžesti. Proto mladé víno není vhodné k archivaci.
Značku “Svatomartinské” mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd:
-
bílé víno – odrůdy: Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité suché víno
růžové víno – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
typová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno
červené víno – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny, případně karbonická macerace
Z historie Svatomartinského vína
Oslavy spojené s uvedením Svatomartinského na trh nejsou žádnou novinkou posledních let. Naopak. Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II. Již tehdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad hutnými pokrmy z pečené husy a koláči.