Dneska je 20. 1. 2023, tedy Den milovníků sýrů, který je oficiálně uznaným mezinárodním dnem. Tento den patří mezi ty méně známé, neboť nebyl oficiálně vyhlášen OSN, UNESCO, WHO ani dalšími nadnárodními institucemi, jak tomu u většiny mezinárodních dnů bývá.

A jak jinak oslavit Den milovníků sýrů než sýrem a dobrým vínem? Víno a sýry k sobě neodmyslitelně patří a svými chutěmi se vzájemně doplňují. Pojďme si zmínit nejzákladnější principy párování vín a sýrů.

S čím párovat bílé víno?

  • čerstvé sýry, např. brynza, balkánský sýr
  • sýry jemné chuti, např. cottage
  • polotvrdé a polotuhé sýry, např. gouda (ideálně se suchými bílými víny)
  • tvrdé sýry, např. ementál, čedar
  • pařené sýry, např. oštěpek

S čím párovat červené víno?

  • sýry výrazné chuti, např. pecorino
  • sýry s bílou i modrou plísní, např. camembert, niva
  • polotvrdé a polotuhé sýry

S čím párovat růžové víno?

  • kozí a ovčí sýry – kromě růžových vín si skvěle rozumí také s ovocnými bílými víny
  • měkké sýry – můžeme párovat i se suššími víny ostatních barev

Tavené sýry je pak vhodné kombinovat s lehkými suchými víny jakékoliv barvy. Sýry typu romadůr či uzený sýr doprovázíme mladými jakostními víny.

Znáte aspoň některé z těchto principů párování? Jaká kombinace sýrů a vín je vaše nejoblíbenější?

Tagy:
5 Komentářů
  1. Také mám ráda sýry všeho druhu.

  2. Sýry mám moc ráda a doma nikdy nesmí chybět.

  3. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    tak sýry opravdu miluji. Dříve jsem je měla jen ráda, ale od srpna 2003, kdy jsem byla v Holandsku a mohla ochutnat opravdové lahůdky mezi sýry, tak je miluji ♥

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account