Žemlovka
Ingredience
- 500 g bílé pečivo výborný je mazanec od Velikonoc
- 2 ks jablko
- 0,50 šálek třtinový cukr + 2 lžíce na posypání
- 3 ks vejce
- 250 ml mléko
- 250 ml smetana 12%
- 1 lžička pomerančová kůra
- 2 lžíce máslo změklé na vymazání
- 125 g maliny
- Vanilková omáčka
- 100 g máslo
- 0,50 šálek cukr krupice
- 120 ml smetana 12%
- vanilková esence pár kapek
Instrukce
- Pečivo nakrájejte na plátky. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a rovněž pokrájejte na plátky. Cukr nasypte do mísy a prošlehejte s vejci. Přimíchejte mléko i smetanu a nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Zapékací mísu vymažte máslem. Naskládejte do ní střídavě plátky pečiva a jablek. Poté zalijte vaječnou směsí. Pečivo zlehka zatlačte do tekutiny, ať nasákne celé. Povrch posypte malinami a cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut.
- Mezitím připravte omáčku. Všechny suroviny dejte do kastrůlku a na mírném ohni povařte, až omáčka lehce zhoustne, přibližně 5 minut.
- Žemlovku podávejte přelitou omáčkou, případně ještě poprášenou moučkovým cukrem.
Žemlovku máme rádi. Tato vypadá moc dobře a s vanilkovou omáčkou ji vyzkouším.
Žemlovka nepatří mezi má oblíbená jídla, ale jednou za čas si ji dám!:)
Žemlovku občas dělám, používám tmavé pečivo…hodně tvarohu a jablek… mňam…. Už jsme ji dlouho neměli…
Žemlovku čas od času doma dělám, máme jí rádi a tato bude ještě lepší.