Go Back
+ servings

Žemlovka

Vytisknout recept
Už tak výborný pokrm totiž doplňuje navíc ještě smetanová vanilková omáčka, se kterou se vám ze vší té dobroty budou dělat až boule za ušima.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 50 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 500 g bílé pečivo výborný je mazanec od Velikonoc
  • 2 ks jablko
  • 0,50 šálek třtinový cukr + 2 lžíce na posypání
  • 3 ks vejce
  • 250 ml mléko
  • 250 ml smetana 12%
  • 1 lžička pomerančová kůra
  • 2 lžíce máslo změklé na vymazání
  • 125 g maliny
  • Vanilková omáčka
  • 100 g máslo
  • 0,50 šálek cukr krupice
  • 120 ml smetana 12%
  • vanilková esence pár kapek

Instrukce

  • Pečivo nakrájejte na plátky. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a rovněž pokrájejte na plátky. Cukr nasypte do mísy a prošlehejte s vejci. Přimíchejte mléko i smetanu a nastrouhanou pomerančovou kůru.
  • Zapékací mísu vymažte máslem. Naskládejte do ní střídavě plátky pečiva a jablek. Poté zalijte vaječnou směsí. Pečivo zlehka zatlačte do tekutiny, ať nasákne celé. Povrch posypte malinami a cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut.
  • Mezitím připravte omáčku. Všechny suroviny dejte do kastrůlku a na mírném ohni povařte, až omáčka lehce zhoustne, přibližně 5 minut.
  • Žemlovku podávejte přelitou omáčkou, případně ještě poprášenou moučkovým cukrem.