Už tak výborný pokrm totiž doplňuje navíc ještě smetanová vanilková omáčka, se kterou se vám ze vší té dobroty budou dělat až boule za ušima.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 50 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
500gbílé pečivovýborný je mazanec od Velikonoc
2ks jablko
0,50šálek třtinový cukr + 2 lžíce na posypání
3ks vejce
250mlmléko
250mlsmetana 12%
1lžička pomerančová kůra
2lžíce máslo změkléna vymazání
125gmaliny
Vanilková omáčka
100gmáslo
0,50šálek cukr krupice
120mlsmetana 12%
vanilková esence pár kapek
Instrukce
Pečivo nakrájejte na plátky. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a rovněž pokrájejte na plátky. Cukr nasypte do mísy a prošlehejte s vejci. Přimíchejte mléko i smetanu a nastrouhanou pomerančovou kůru.
Zapékací mísu vymažte máslem. Naskládejte do ní střídavě plátky pečiva a jablek. Poté zalijte vaječnou směsí. Pečivo zlehka zatlačte do tekutiny, ať nasákne celé. Povrch posypte malinami a cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut.
Mezitím připravte omáčku. Všechny suroviny dejte do kastrůlku a na mírném ohni povařte, až omáčka lehce zhoustne, přibližně 5 minut.
Žemlovku podávejte přelitou omáčkou, případně ještě poprášenou moučkovým cukrem.