Žemlovka

Vytisknout recept
Občas si pochutnám se synem na něčem sladkém a oba dva máme moc rádi žemlovku a tak sem si po dlouhé době nějak vymyslela svůj postup...
do větší misky si vylijeme mléko a do něj dáme jedno vejce (do této směsi můžeme ale nemusíme přidat cca dvě polévkové lžíce cukru), namáčíme toustový chléb a pokládáme jej "vyždímaný" na dno máslem vymazaného pekáče a půlky okolo.
V míse si smíchám tvarohy, vanilkové cukry a vajíčko, tuto směs pak přenesu rovnoměrně na chléb v pekáčku.
Oloupané jablka nastrouháme na struhadle na hrubo a rozložíme na tvaroh, zasypeme skořicovým cukrem. Dle chuti můžete dál přidat rozinky namočené v rumu, oříšky atd...
Nahoru opět dáme toustový chléb namočený v mléce. Zbytek mléka můžete ale nemusíte vylít na směs - my jsme tím získali velmi šťavnatou žemlovku 🙂
Na vrchní chléb poklademe plátky másla.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150°C 45-50minut, já na závěrečných 5 minut přidala na 160°C.
Hotovou žemlouvku ještě pocukrujeme na talíři - u nás se zvolil moučkový cukr smíchaný se skořicí.
 
Přeji dobrou chuť *wine*
1ks - toustový chléb balení
1kg - jablka
250g - plnotučný tvaroh
500g - Pilos tvaroh smetanový
2ks - vejce
2ks - vanilkový cukr
2ks - skořicový cukr
400ml - mléko
7plátek - máslo
příprava - 15
vaření - 50
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila KatkaMakešová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account